fallback

Добивните компании донесоха ръст на европейските борси

Силно се представи и сектора на недвижимите имоти заради възможното поглъщане на Capital Shopping Centres от американската Simon Property Group

20:23 | 25.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Европа завършиха днешната сесия с повишения, подкрепени от силното представяне на добивните компании и тези от сектора на недвижимите имоти.

Изказването на президента на Bundesbank Аксел Вебер, че спасителният фонд на ЕС може да се увеличи, в случай че това се наложи, успокои тревогите за задълбочаване на фискалните проблеми на еврозоната.

Силно в Европа днес се представиха акциите от сектора на недвижимите имоти заради новините за възможното закупуване на британската верига молове Capital Shopping Centres от американската компания за инвестиции в недвижими имоти Simon Property Group.

От британската компания съобщиха днес, че Simon Property Group им е отправила оферта за поглъщане, в резултат на което акциите на Capital Shopping Centres Group поскъпнаха с 13% на борсата в Лондон.

Собственикът на молове обяви още, че ще закупи търговския център Trafford Centre близо до Манчестър срещу 747,6 млн. паунда под формата на акции. Това е най-високата цена, заплатена за придобиването на търговски център в страната, пише Bloomberg.

Акциите на минната компания Rio Tinto поскъпнаха с 2,2% на Лондонската фондова борса и се наредиха сред най-печелившите в сектора на добивните компании.

Сред губещите се нареди Bank of Ireland, чиито акции поевтиняха за четвърта поредна сесия и загубиха 2,3% заради притесненията за бъдещето на банковия сектор в Ирландия. Цената им се е понижила с 47% през последната седмица.

Спекулациите за задълбочаване на дълговата криза в еврозоната застигнаха и Испания днес, като лихвените проценти по испанските държавни облигации се повишиха до най-високите си нива за последните осем години.

Въпреки това борсовият оптимизъм надделя и общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 0,6% до 267,8 пункта, след като преговорите между ирландското правителство и Международния валутен фонд за отпускането на спасителен заем приближиха своя край.

Националните индекси се повишиха в 13 от 18-те западноевропейски борси, които Stoxx Europе 600 покрива. Във Великобритания FTSE 100 нарасна с 0,7% до 5 698,93 пункта, докато в Германия DAX добави 0,8% до 6 879,66 пункта. Водещият индекс във Франция CAC 40 се повиши с 0,3% до 3 760,42 пункта.

Финансовите пазари в САЩ са затворени днес заради Деня на благодарността.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още