fallback

Вебер: Спасителният фонд на ЕС може да бъде увеличен, ако е необходимо

750 млрд. евро би трябвало да са достатъчни, за да успокоят пазарите. Ако не са, ще трябва да ги увеличим, казва шефът на Bundesbank

12:30 | 25.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Правителствата на страните от Европейския съюз може да увеличат размера на европейския спасителен фонд, ако това е необходимо, за да се възстанови доверието в еврото, казва Аксел Вебер, член на борда на директорите на Европейската централна банка, цитиран от Bloomberg.

“750 млрд. евро би трябвало да са достатъчни, за да успокоят пазарите“, казва Вебер. „Ако не са, ще трябва да ги увеличим“.

Дълговата криза заплашва да се пренесе в Испания, което предизвиква опасения, че създаденият през май фонд не е достатъчно голям, за да може да спаси четвъртата по големина икономика в еврозоната. Премията, която инвеститорите търсят, за да държат испански облигации вместо германски ДЦК, вчера се повиши до исторически нива, докато цената на португалските ДЦК падна поради опасенията, че страната, подобно на Гърция и Ирландия, ще поиска чуждестранна помощ.

Испанската икономика е почти два пъти по-голяма от тази на Португалия, Гърция и Ирландия, взети заедно. Испанският заместник финансов министър Хосе Мануел Кампа посочва, че страната му няма да има никакви проблеми с финансирането си до края на годината.

Доходността по 10-годишните испански ДЦК остана непроменена на 5,06% при отварянето на пазара в Лондон тази сутрин.

Вебер, според когото ЕЦБ трябва да прекрати някои от извънредните мерки за стимулиране на икономиката още през следващата година, посочи, че европейските правителства „ще направят каквото е необходимо, за да гарантират стабилността на еврото“.

Вебер, основният кандидат за поста на президент на ЕЦБ, когато през 2011 г. изтече мандатът на сегашния президент на банката Жан-Клод Трише, подкрепя предложенията на германското правителство за създаване на постоянен механизъм за разрешаване на финансови кризи след 2013 г., когато ще бъде закрит приетият през май фонд за финансова стабилност.

„За да не изкривяваме стимулите за инвеститорите, не трябва да опрощаваме отговорността на частните кредитори“, казва Вебер, който оглавява германската Bundesbank. Бъдеща финансова подкрепа за страни членки на еврозоната трябва да бъде обвързана със „стриктни условия“ и да бъде прилагана единствено „когато стабилността на валутния съюз като цяло е в опасност“, казва той.

На 21 ноември Ирландия потърси финансова помощ от ЕС, за да спаси банковата си система. Вебер заяви, че ЕЦБ „приветства“ молбата на Ирландия за помощ и че банката е уверена, че пакетът ще помогне за стабилизирането на финансовата система на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:03 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още