fallback

Правителството на Ирландия се превръща в мажоритар на водещите банки в страната

Allied Irish Banks върви към пълна национализация, делът на държавата в Bank of Ireland ще надхвърли 50%, а Anglo Irish вече е собственост на правителството

16:10 | 24.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Ирландия вероятно ще се превърне в мажоритарен собственик на водещите банки в страната след получаването на международната помощ. Причина за това е, че срещу финансовата подкрепа за тях държавата ще трябва да придобие собственост, пише Ройтерс.

Вероятно след усвояването на сумата от 85 млрд. евро, която се очаква да бъде получена от страната, правителството ще се окаже пълен собственик на две от трите най-големи банки в страната. В най-голямата пък държавният дял ще бъде над 50%.

Към момента правителството притежава 36% от капитала на Bank of Ireland, която е най-голямата кредитна институция в страната. След новите финансови инжекции, необходими за увеличаване на капиталовата адекватност на банките, делът на държавата със сигурност ще стане над 50%, смятат анализатори.

По всяка вероятност Allied Irish Bank ще бъде напълно национализирана заради сериозната нужда от финанси, която банката изпитва.

Anglo Irish Bank пък вече беше национализирана, тъй като финансовата институция се нуждаеше от милиарди евро, за да покрие загубите си от инвестиции в сектора на недвижимите имоти.

Увеличаването на капиталовата адекватност до желаното от правителството на Ирландия ниво ще струва около 8 млрд. евро. Над 5,5 млрд. от тях ще бъдат насочени към Allied Irish Bank.

Днес пазарната капитализация на Bank of Ireland пропада с 12 на сто до пазарна капитализация от едва 2 млрд. евро. Акциите на Allied Irish Bank пък се срутват със 17 на сто, което дава пазарна капитализация от 500 млн. евро.

От началото на седмицата акциите на двете банки са поевтинели с по над 40 на сто.

Всичко за кризата в Ирландия може да проследите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:53 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още