fallback

Standard & Poor's понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Ирландия

Дългосрочният кредитен рейтинг на Ирландия все пак остава 5 стъпки над кредитния рейтинг на Гърция

11:02 | 24.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Standard & Poor’s понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Ирландия с две стъпки до „А“ с негативна перспектива от „АА -“, тъй като приемането на спасителния план за Дъблин ще увеличи необходимостта от кредитиране, пише Bloomberg. S&P понижи и краткосрочния кредитен рейтинг на Ирландия до А-1 от А-1+.

„Ирландското правителство изглежда решено да потърси кредити, надхвърлящи първоначалните ни прогнози, с които да финансира допълнителни, капиталови инжекции за изпитващата затруднения банкова система на страната“, се казва в изявление на S&P. Поставянето на рейтинга на Ирландия „под наблюдение, с негативна перспектива“, отразява риска от по-нататъшно понижение, в случай че преговорите за спасителния план не успеят да спрат изтичането на капитали, посочва агенцията.

Понижаването на рейтинга на Ирландия може да подплаши още повече инвеститори от ирландските ДЦК. Опасенията около дълговата ситуация на острова се пренесоха и в други страни от еврозоната, като във вторник доходността по 10-годишните испански облигации се повиши до рекордни за валутния съюз нива.

Ирландия преговаря с Европейския Съюз и Международния валутен фонд в опит да спаси банковата си система.

Дългосрочният кредитен рейтинг на Ирландия все пак трябва да се раздели с още 5 стъпки, преди да изгуби инвестиционния си статус и също така остава 5 стъпки над кредитния рейтинг на Гърция. За момента кредитният рейтинг на Ирландия съвпада с този на Израел, Чехия и Южна Корея.

„Има много рискове на европейските пазари“, казва Томоиша Фуики, стратег в BNP Paribas Securities Japan Ltd. в Токио. „Търсенето на сигурност насочва инвеститорите към американските ДЦК“.

Moody’s Investors Service обяви преди два дни, че „най-вероятно“ кредитният рейтинг на Ирландия ще бъде „понижен многократно“. За момента Moody’s оценява дългосрочния рейтинг на страната на „Aa2“, което е с 3 стъпки над новия рейтинг на S&P’s. Fitch Ratings дава оценка „A+“, което е с една стъпка над тази на S&P’s.

Според представители на Брюксел спасителният пакет за Ирландия може да достигне около 85 млрд. евро.

Рисковата премия по 10-годишните ирландски ДЦК, която инвеститорите търсят, за да ги предпочетат пред германските облигации, се разшири с 45 базисни пункта до 589 пункта във вторник поради опасения, че ирландският бюджет може да не бъде приет и че правителството в Дъблин може да падне. На 11 ноември бяха достигнати рекордните 652 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:11 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още