fallback

Ирландия получава 85 млрд. евро от ЕС и МВФ?

Парите ще бъдат отпуснати за срок от три години, трябва да бъдат използвани за финансиране на бюджетния дефицит и подкрепа на банките

08:57 | 24.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз и Международният валутен фонд ще отпуснат кредити на Ирландия в размер на общо 85 млрд. долара. Парите ще бъдат предоставени за срок от три години и трябва да бъдат използвани за рекапитализиране на банките и финансиране на бюджетния дефицит, съобщават запознати със случващото се в страната, цитирани от Ройтерс.

За момента от финансовото министерство на Ирландия отказват да потвърдят тези твърдения, посочвайки, че преговорите все още продължават и все още е рано да се дава информация. Говорител на институцията е заявил, че всичко, което се говори в момента, е спекулация.

Според цитираните от Ройтерс данни сумата, която ще бъде отпусната на Ирландия, се равнява на отпускането на 20 хил. евро за всеки жител на страната. Именно такива са и преобладаващите прогнози на икономистите за спасителния пакет, който ще бъде предоставен от международните организации.

Медията посочва, че МВФ и ЕС ще дадат на Ирландия кредити в размер на 48 млрд. евро за финансиране на дефицита на страната през следващите три години. Още 15-20 млрд. евро ще бъдат насочени към финансовия сектор, а останалите 20 млрд. ще бъдат оставени като буфер.

Целта на финансирането на банките е увеличаване на доверието в тях и предотвратяване на изтичането на депозити от системата. Заради кредитите обаче правителството ще увеличи дела си в банките, които ще получат средства, се казва в информацията.

Всичко за кризата в Ирландия може да проследите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:31 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още