fallback

Кризата в Ирландия повлече европейските борси надолу

На фона на финансовите проблеми, Ирландия се оказа на прага и на политическа криза след заплаха, че част от правителствената коалиция се изтегля

19:08 | 22.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Европа завършиха със спад първата сесия за новата седмица. Основна причина са новините, които идват от Ирландия и които карат мнозина пазарни участници да се съмняват в добрите перспективи пред страната.

След като вчера стана ясно, че правителството на Ирландия най-накрая се е съгласило да се обърне за финансова помощ към Европейския съюз и Международния валутен фонд, днес се разбра, че част от управляващата коалиция е готова да напусне кабинета. Става дума за партията на зелените, която се противопоставя на получаването на международната помощ.

Това подейства като студен душ след оптимизма, който показаха пазарите непосредствено след като стана ясно, че Ирландия ще вземе предлаганата й от ЕС и МВФ помощ.

Негативно на пазарните настроения се отрази и предупреждението на Moody’s, че рейтингът на Ирландия е поставен под наблюдение, което може да доведе до сваляне на рейтинга на страната с няколко степени.

Днес регионалният индекс Stoxx Europe 600 отстъпи с 0,6 на сто до 268 пункта. Спадът не е особено голям, но дойде въпреки повишенията, които се наблюдаваха в началото на борсовата сесия, пише MarketWatch.

Основният индекс на борсата в Ирландия ISEQ се понижи с 1,44 на сто до 2 758 пункта.

В Испания IBEX 35 отстъпи с 2,7 на сто, докато португалският PSI 20 загуби 1,4 на сто. Именно това са двете държави, които според анализаторите ще бъдат следващите страни от Европейския съюз, за които ще е нужна финансова помощ.

На борсата в Лондон FTSE 100 се понижи с 0,9 на сто до 5 681 пункта, а в Германия DAX падна с 0,3 на сто до 6 822 пункта.

Всичко за случващото се с Ирландия може да проследите тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:20 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още