fallback

Представител на МВФ: Дълговата криза в Европа е преувеличена

Според Карлос Котарели е въпрос на време доходността по облигациите на задлъжнелите страни да спадне

17:57 | 19.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Рискът от неплатежоспособност на обременените с дългове страни от еврозоната бе преувеличен и рисковите премии по ирландските, португалските и испанските облигации ще спаднат с отслабването на тези опасения, заявява за Ройтерс Карлос Котарели, ръководител на фискалния отдел в МВФ.

Според него доходността по проблемните облигации със сигурност ще спадне, но това ще отнеме време, като може да мине година и половина от началото на корекцията преди нещата да се успокоят.

Доходността по облигациите на периферните страни от еврозоната достигна исторически рекорди, заради безпокойството, че дълговата криза, която започна от Гърция през май и в момента тласка Ирландия към помощ от ЕС и МВФ, ще се разрасне.

Спредът между 10-годишните ирландски държавни облигации и базовите германски със същия матуритет в момента е 5,6% спрямо върха от 6,8% по-рано през месеца. Доста по-ниски са спредовете по испанските и португалските облигации.

Котарели отхвърля страховете, че ирландската дългова криза ще засегне други уязвими страни от еврозоната. Някои икономисти вярват, че предлагането на помощ на Ирландия трябва да обхване и Португалия, за да се успокоят пазарите.

„Не виждам опасност от ефект на доминото, а по-скоро група страни със специфични фискални проблеми“, посочва представителят на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
fallback