fallback

Нуриел Рубини чертае кошмарен сценарий за Европа

Ефектът на доминото ще е страшен, но наистина кошмарен ще стане тогава, когато Испания тръгне към пропастта, смята икономистът

16:24 | 19.11.10 г. 34
Автор - снимка
Създател

Американският икономист Нуриел Рубини начерта доста негативен сценарий за бъдещето на Европа. Неговото мнение е, че проблемите не могат да бъдат разрешени лесно, тъй като парите на Международния валутен фонд, еврозоната и правителствата в Европейския съюз няма да бъдат достатъчни за спасяването на всички, съобщава CNBC.

Ирландия има твърде много частен дълг. Като следствие на спасяването на банките правителството прехвърли върху обществото техните загуби. Заради това държавният дълг нараства рязко – от 7 на сто от брутния вътрешен продукт до 100% от него.

Прогнозите на икономиста Нуриел Рубини са съотношението да стигне 120%, колкото е и в Гърция.

След силното увеличаване на държавните дългове дойде намесата на международните организации – Международният валутен фонд, Европейският съюз, Европейската централна банка. За да финансират фондовете, които заделят, те също трябва да емитират дълг, което натрупва проблеми.

Нуриел Рубини определя намесата на тези организации като отлагане на решението чрез печелене на време.

„Просто няма как някой да слезе от Марс или от Луната, за да спаси еврозоната или Международния валутен фонд“, категоричен е Рубини.

Според Рубини кредиторите със сигурност ще получат удар и ще загубят. В противен случай всички негативни ефекти ще са за балансите на правителството, което пък усилва вероятността те самите да станат неплатежоспособни.

Анализите на Нуриел Рубини показват, че след Ирландия, наред за помощ ще бъде Португалия. Тя ще загуби способността си да набира средства от пазарите, което ще доведе до необходимостта да се намеси МВФ.

Истински кошмарната част от доминото е Испания.

„Можете да се опитате да защитите Испания. Може и официално да предоставите средства на Ирландия, Португалия и Гърция за три години. Ако обаче Испания падне в пропастта, то няма да има толкова пари в европейския портфейл, че страната да бъде извадена от там“, категоричен е Рубини.

„Испания е твърде голяма, за да бъде оставена да фалира, но също така е и твърде голяма, за да бъде спасявана“, смята той.

Основният проблем с Испания е размерът на държавния дълг – той възлиза на 1 трлн. евро. За сравнение държавният дълг на Гърция е 300 млрд. евро. Освен това в Испания има и частен дълг, който е в размер на 1 трлн. евро.

А за решаването на проблеми в такъв мащаб правителствата и международните организации просто нямат достатъчно средства, посочва Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още