fallback

Оли Рен: Еврозоната е готова да спаси Ирландия, стига тя да поиска помощ

Плановете за помощ са готови, акцентът в тях е поставен върху преструктурирането на банковия сектор, посочи еврокомисарят

09:16 | 17.11.10 г. 4
Автор - снимка
Създател

Плановете за потенциалното спасяване на Ирландия са готови и единственото, което е необходимо, за да бъдат задействани, е желание от страна на правителството на страната. Това съобщи еврокомисарят по финансовите въпроси Оли Рен, цитиран от BBC.

Рен посочи, че акцентът в плановете е поставен „върху преструктурирането на банковия сектор".

Изявлението на Оли Рен дойде след края на двудневната спешна среща на финансовите министри на страните от еврозоната и представители на Международния валутен фонд и Европейската централна банка, която се проведе в Брюксел.

В центъра на разговорите са попаднали пазарните страхове за бъдещето на по-слабите страни от еврозоната, по-специално за бъдещето на Ирландия. През последните седмици опасенията, че страната няма да може да погаси огромните си задължения набират все по-голяма сила.

В официалното съобщение след срещата финансовите министри от еврозоната посочват, че „приветстват значителните усилия на Ирландия да се справи с предизвикателствата в бюджетния сектор, конкурентоспособността и финансовата система“.

В него се казва още, че ирландското правителство ще участва в „кратки и фокусирани консултации“ с Комисията, МВФ и ЕЦБ, за да се реши кои са най-добрите начини за отпускане на необходимата помощ.

„Потвърждаваме, че ще предприемем решителни и координирани действия, за да осигурим финансова стабилност в еврозоната, в случай че това се налага. Разполагаме с необходимите средства да направим това“, завършва съобщението.

За момента правителството на Ирландия категорично отхвърля необходимостта от търсене на външна помощ. Премиерът Браян Коуен е уверен в това, че страната разполага с достатъчно средства и е добре капитализирана.

Всичко за кризата в Ирландия четете тук  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още