fallback

Великобритания и Холандия блокираха преговорите за бюджета на ЕС за 2011 г.

Предстои Европейската комисия да изготви нов проектобюджет, който ще се обсъжда през декември

14:29 | 16.11.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Преговорите за постигане на споразумение за бюджета на ЕС за 2011 г. се провалиха късно снощи, след като някои от страните членки отказаха да подкрепят възлагането на допълнителни правомощия на евродепутатите при бъдещи обсъждания на бюджета, предаде Euobserver.

Сега Европейската комисия ще трябва да изготви ново проектопредложение за бюджета, като през първите месеци на следващата година ще се отпускат средства на базата на бюджета за 2010 г. Преговорите по новото предложение ще се проведат през декември.

Спънката при преговорите се оказа неразбирателството относно някои процедури и допълнителните правомощия, които трябва да се дадат на ЕП съгласно Договора от Лисабон.

Великобритания и Холандия са настояли да се обсъжда само бюджетът за 2011 г. и са отказали да водят разговори по въпроси за дългосрочната бюджетна перспектива като набирането на повече собствени средства от страна на ЕС чрез допълнителни данъци.

Великобритания настоява също така бюджетът на ЕС за 2011 г. да бъде замразен на нивото си от 2010 г. или да бъде увеличен само с 2,9%, което е по-малко от половината от първоначалното предложение на Европейския парламент. Исканията на Великобритания се основават на решението за бюджетни съкращения в страната. Мотивите на холандските власти са подобни.

Предложението на ЕП за увеличение на бюджета с 6% догодина беше основано на създаването през тази година на нови институции – новата дипломатическа служба на ЕС и три финансови регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:16 | 05.09.22 г.
fallback