fallback

Португалските банки нападнаха Fitch

Повод за скандала е проблемът с държавния дълг на Португалия и трудностите, които местните банки изпитват при финансирането си от капиталовите пазари

16:07 | 09.11.10 г. 5
Автор - снимка
Създател

Португалски банки остро разкритикуваха Fitch, а една от водещите финансови институции в страната дори прекрати договора си с кредитната агенция, след като рейтингът им беше систематично понижаван през последните месеци поради рискове, свързани с финансирането и ликвидността, пише Financial Times.

Поводът за скандала е проблемът с държавния дълг на Португалия и трудностите, които португалските банки изпитват при финансирането си от капиталовите пазари - ситуация, която ги принуждава да търсят финансиране от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Banco Espírito Santo (BES), една от 5-те най-големи португалски банки обяви, че прекратява договора си с Fitch Ratings, защото няма „реална причина“ агенцията да понижи рейтинга на банката с три стъпки за по-малко от четири месеца.

Millennium BCP, една от най-големите публични банки в страната заяви, че „няма нови факти, които да отразяват или да налагат значителна промяна в условията за финансиране, ликвидност, платежоспособност или доходността на португалските банки“.

Fitch понижи рейтингите на BES, BCP и две други португалски банки в понеделник, изтъквайки увеличените рискове за финансирането и ликвидността, влошеното представяне на местния пазар, както и проблеми с качеството на активите.

 

В понеделник рейтингите на BCP и BES бяха понижени с две стъпки от А до BBB+. Fitch понижи рейтинга на Banco BPI с една стъпка до А- и на Banif до BBB-. Решението на Fitch беше взето, след като доходността по 10-годишните португалски ДЦК в понеделник достигна нов рекорд поради опасенията на инвеститорите, че страната, подобно на Гърция, ще бъде принудена да потърси външна помощ.

Агенцията понижи рейтингите на пет португалски банки през юли, като се обоснова, че затрудненият достъп до капиталовите пазари е ограничил източниците им за финансиране.

Нормалното междубанково финансиране на португалските банки на практика е прекратено, след като дълговият рейтинг на Португалия беше понижен през април. Това направи банките зависими от ЕЦБ.

През октомври португалските банки взеха назаем малко над 40 млрд. евро от ЕЦБ – малко по-малко от сумата, потърсена през септември. Преди дълговата криза в Гърция ЕЦБ е предоставяла на португалските банки средно между 10 и 15 млрд. евро на месец .

В изявление, публикувано на португалската борса, с което BES обявява прекратяването на договора си с Fitch, банката твърди, че понижаването на рейтинга й не отразява „финансовата устойчивост на банката, която е стабилна и може да посрещне настоящите предизвикателства“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:34 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още