fallback

Германия остро разкритикува икономическата политика на САЩ

Обвинения към Китай в манипулация на валутния курс и след това изкуствено обезценяване на долара с помощта на машината за печатане на пари е лицемерие, смята немският финансов министър

11:27 | 08.11.10 г. 10
Автор - снимка
Създател

Германия открито се противопостави на САЩ по въпроси за глобалната икономика, след като германският финансов министър разкритикува остро политиката на Вашингтон, пише Financial Times.

Волфганг Шойбле обвини САЩ за това, че подкопават доверието във финансовата си политика, увеличават глобалната икономическа несигурност и проявяват лицемерие по въпроса за валутните курсове. "Американският модел на икономически растеж е в дълбока криза", предупреждава Шойбле.

Неговите коментари вероятно допълнително ще усложняват предстоящите разговори на страните от Г20 в Сеул. Германия е недоволна от настояването на Вашингтон да положи повече усилия за ограничаване на излишъка по текущата си сметка. Берлин е притеснен и от обявеното миналата седмица решение на Федералния резерв да приложи вливане на ликвидност за 600 млрд. долара в опит да съживи американската икономика

В петък Шойбле описа американската политика като „безсмислена“. В интервю за германското списание Der Spiegel той още повече разшири критиките си като заяви, че решението на Фед „увеличава несигурността в световната икономика“.

„Това прави постигането на разумен баланс между индустриалните и развитите страни още по-трудно и подкопава доверието във финансовата политика на САЩ“, казва той.

„Когато американците обвиняват Китай в манипулация на валутния си курс и след това понижат изкуствено курса на долара с помощта на машината за печатане на пари, това е лицемерие“, допълва Шойбле.

Успехът на германския износ, казва той, не е базиран на „трикове с валутните курсове“, а на по-добрата конкурентоспособност. „За разлика от нас, американският модел на икономически растеж е в дълбока криза. Американците живяха твърде дълго на кредит, раздуха финансовия си сектор и занемариха индустрията си. Има много причини за американските проблеми, но експортният излишък на Германия не е част от тях", категоричен е министърът.

Съществува и съмнение дали има смисъл от наливането на безкрайно количество пари на пазарите, казва Шойбле. „На американската икономика не й липсва ликвидност“, смята той.

Относно бъдещето на еврозоната Шойбле потвърди, че Берлин ще настоява за по-голямо участие на частния сектор ако се наложи прилагането на нови спасителни мерки. "За да се гарантира, че германските данъкоплатци плащат най-малката възможна цена, трябва да разполагаме с възможност за контролирано преструктуриране на дългове с участието на частни кредитори", казва той.

Предложението на Германия за създаването на нов механизъм за спасяване на изпаднали в затруднение финансови институции срещна съпротивата на Европейската централна банка, която се опасява, че това ще увеличи несигурността сред инвеститорите в критичен за 12-годишния валутен съюз момент.

Шойбле посочи, че новият механизъм ще бъде прилаган само за нови дългове в еврозоната и подчерта, че Европейският съюз „не е основан, за да могат финансовите инвеститори да забогатяват още повече.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:03 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още