fallback

Европейските индекси поеха уверено нагоре

Сесията донесе стабилни повишения на основните индекси, погледите обаче са насочени към изборите в САЩ и решенията на Фед

19:08 | 02.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Днешният ден донесе стабилни повишения на борсовите индекси в Западна Европа. За повишението имаше няколко причини, сред които са добрият отчет на ВР и придобиването на голям пакет от турската Garanti Bank от страна на испанската BBVA, коментират анализатори, цитирани от Marketwatch.

Зад по-голямата част от оптимизма обаче стои случващото се в САЩ, като погледите са насочени основно към утрешното решение на Федералния резерв за наливане на ликвидност във финансовата система. Днес в страната има частични избори за законодателни органи, които също имат потенциал да се отразят сериозно на пазарите.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 0,5 на сто днес до 268 пункта.

„Очакванията за действията на Фед са всичко, което пазарите наблюдават. От гледна точка на отчетите, вече сме преминали момента, в който печалбите могат да изведат акциите нагоре”, коментира Кристиан Теглунд от Saxo Bank, цитиран от медията.

Подкрепа на индексите оказа добрият отчет на ВР, който показа спад на печалбата от 67% за третото тримесечие, въпреки огромните разходи,свързани с разходите за петролния разлив в Мексиканския залив. Като добра новина бе прието и това, че испанската банка BBVA ще придобие голям дял от турската Garanti Bank.

На борсата в Лондон FTSE 100 се повиши с 1,1 на сто до 5 757 пункта днес. Във Фракфурт DAX напредна с 0,75 на сто до 6 654, 0,65 на сто пък добави основният френски индекс CAC 40. Той приключи сесията при ниво 3 866 пункта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:01 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още