fallback

Френският сенат одобри повишаването на пенсионната възраст от 60 на 62 години

Горната камара на парламента гласува за вдигане на възрастта за пълна пенсия от 65 на 67 години

00:19 | 23.10.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Френският сенат одобри проектозакона на президента Никола Саркози за повишаване на пенсионната възраст с две години до 62, на фона на протестите, които продължават вече осем седмици, предава Bloomberg. Възрастта за пълна пенсия се вдига с две години до 67.

Законодателите в контролираната от френския президент горна камара на парламента са гласували със 177 срещу 153 гласа, разчиствайки пътя за окончателното превръщане на предложението в закон.

„С взиране в миналото няма да запазим нашия социален модел”, е казал министърът на труда Ерик Вьорт пред сенаторите след приключване на дебата. „Един ден, сегашните противници ще отдадат заслуженото на Саркози.”

Френският президент отказа да изостави плана си, който ще приближи Франция до Германия и САЩ, които се движат към пълно пенсиониране на 67 години.

Според Саркози реформата е необходима, за да се балансира бюджетът в пенсионната система до 2018. През настоящата година дефицитът в него се очаква да бъде 7,7% от БВП, а през следващата президентът планира да го намали до 6%.

Профсъюзите и опозиционната социалистическа партия заявиха, че законът не трябва да влиза в сила и поискаха правителството да изготви нов план за пенсионна реформа. Страната бе залята от вълна от протести в навечерието на гласуването.

Цялостният ефект от стачките върху френската икономика засега не е значителен, смята Лорънс Буун, икономист в Barclays Capital. 22-дневната стачка през 1995 снижи с 0,2 процентни пункта БВП на страната за едно тримесечие, припомня той.

До момента имаше само няколко стачни дни и то не на 100%, благодарение на закон, осигуряващ минимално ниво на услуги в ключови отрасли, който не съществуваше през 1995, обяснява Буун.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:19 | 08.09.22 г.
fallback