fallback

Отчетите на Nokia и Danone подкрепиха европейските борси

Акциите на най-големия световен производител на мобилни телефони Nokia поскъпнаха с 6%, а тези на Danone - с близо 5% в днешната сесия

19:52 | 21.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Добрите финансови резултати на Nokia, Fiat и Danone за изминалото тримесечие подкрепиха борсовите индекси в Европа в днешната сесия и им помогнаха да се повишат до най-високите си нива за последните шест месеца, предаде Bloomberg.

Акциите на най-големия световен производител на мобилни телефони Nokia поскъпнаха с 6% до 8,21евро, след като оповести нетна печалба от 529 млн. евро за изминалото тримесечие и приходи от 10,3 млрд. евро. Пазарните анализатори очакваха компанията да излезе на 182,5 млн. евро печалба при продажби от 9,99 млрд. евро.

Ръководството на Nokia подобри своите прогнозни резултати за 2010, както и очакванията си за развитието на пазара като цяло.

На фондовата борса в Париж Danone се нареди сред най-печелившите акции, след като обяви ръст на продажбите си от 15% на годишна база до 4,35 млрд. евро през третото тримесечие. В резултат на добрите финансови резултати книжата на компанията поскъпнаха с 4,8% до 45,47 евро.

Италианският автомобилопроизводител Fiat също повиши прогнозите си за 2010 г., а акциите му поскъпнаха с 4,4% до 12,24 евро на Миланската фондова борса. Нетната печалба на Fiat за третото тримесечие възлезе на 170 млн. евро, което също надмина пазарните очаквания.

Втората по големина швейцарска банка Credit Suisse обаче застана в отбора на най-губещите, след като нейните акции поевтиняха с 4,4% заради новината, че печалбата й е намаляла със 74% на годишна база през третото тримесечие до 609 млн. франка. Това се дължи най-много на намаляването на приходите на банката от търговия с ценни книжа.

Общоевропейският борсов показател Stoxx Europe 600 се повиши с 0,6% до 267,62 пункта до края на днешната сесия, достигайки най-високото си ниво от 26 април насам. Индексът, който обединява пазарите на ценни книжа в 18 западноевропейски страни, се е повишил с 3 на сто от началото на този месец.

Досега сред 35-те компании в неговия състав, които се обявили финансовите си резултати за миналото тримесечие, 26 са надминали пазарните очаквания, по изчисления на Bloomberg.

Националните борсови индекси нараснаха в 14 от 18-те западноевропейски фондови пазари. Във Великобритания FTSE 100 се повиши с 0,5% до 5 757,86 пункта въпреки лошите данни за неочакваното свиване на търговията на дребно в страната през септември. Водещият немски индекс DAX, както и френският CAC 40 нараснаха с по 1,3% въпреки забавянето на растежа на фабричния сектор и сектора на услугите в еврозоната през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:01 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още