fallback

Великобритания обяви бюджетни съкращения с над 130 млрд. долара

Финансовият министър Джордж Озбърн е потвърдил, че ще бъдат съкратени близо 500 хил. работни места в държавния сектор

16:37 | 20.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Британският финансов министър Джордж Озбърн представи днес план за съкращаване на правителствените разходи с 83 млрд. паунда (близо 131 млрд. долара), съобщи Financial Times.

Финансовият министър е заявил, че ще подкрепи разходите в здравеопазването, образованието, сигурността и инфраструктурата, поемайки в същото време ангажимент да съкрати загубите в системата за социални помощи.

В някои от министерствата ще има драстични съкращения на разходите. В регионалното министерство ще бъдат реализирани съкращения с близо 30 на сто до края на мандата, а в министерствата на вътрешните работи, на правосъдието и външните работи – с 24 на сто. В полицията съкращенията ще възлязат на 16%.

В Министерството на бизнеса и иновациите ще има съкращения на разходите със 7,1% годишно, или близо 30% в рамките на 4 години. Бюджетът за наука обаче ще бъде запазен в размер на 4,6 млрд. паунда годишно.

В енергийното министерство съкращенията ще възлязат на 20%, а в това на културата административните разходи ще бъдат намалени с 41%.

В същото време с 2 млрд. паунда ще бъдат увеличени разходите за инфраструктура.

Озбърн е заявил, че данъкът на сегашното правителство върху баланса на банките ще набере повече приходи годишно, отколкото този върху бонусите на банкерите, въведен от предишното правителство. Миналата година данъкът върху бонусите е набрал бруто 3,5 млрд. паунда.

Финансовият министър е потвърдил, че правителството ще увеличи възрастта за пенсиониране в държавния сектор на 66 години от 2020 г., започвайки от 2018 г., както и че в публичния сектор ще бъдат съкратени около 490 хил. работни места до 2014/15 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:47 | 10.09.22 г.
fallback