fallback

Рубини: Немската строгост е „фатална“

Икономиката на Германия е много далеч от предкризисните си нива, а перспективите далеч не са толкова добри, колкото се говори, смята икономистът

14:59 | 19.10.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Ентусиазмът около икономическия растеж на Германия е прекомерен, а плановете на правителството за спестявания и ограничение на разходите са „фатални“, смята американският икономист Нуриел Рубини, цитиран от CNBC.

“Икономиката на Германия е далеч от предкризисните си нива“, заявява Рубини. „Настоящият темп на растеж може и да изглежда добре на хартия, но той се дължи основно на статистически ефекти“.

В момента Германия може да взима назаем средства на цена, по-ниска откогато и да било и канцлерът Ангела Меркел би трябвало да се възползва от това. Едва след като останалата част от Европа подобри състоянието си, Германия трябва да мисли за консолидация и ограничение на разходите, убеден е Рубини.

Преминаването в „режим на спестяване“ в настоящия момент би забавило растежа, категоричен е икономистът.

Според него за икономиката на Германия има големи рискове, като част от тях се дължат на проблемите на Гърция.

„Дори най-слабият външен шок може да направи гръцкия дълг доста проблемен. Поради тази причина аз не си задавам въпроса дали Гърция ще фалира, а кога ще се случи това“, посочва Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:13 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още