fallback

Вацлав Клаус: МВФ е варварска реликва, трябва да се разформирова

Това трябва да стане възможно най-скоро, е заявил чешкият президент на конференция в Прага

10:53 | 19.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Чешкият президент Вацлав Клаус, който е известен със скептицизма си към еврото, призова за разформироване или поне за радикално преструктуриране на Международния валутен фонд, предаде АФП.

Това трябва да стане възможно най-скоро, е заявил той на конференция в Прага, определяйки фонда като „варварска реликва от кейнсианската епоха и тази на фиксираните валутни курсове“.

Клаус, който и друг път е изказвал неодобрението си към икономическите регулации, е заклеймил миналогодишното решение на страните от Г-20 да увеличат ролята на фонда в справянето с кризата.

По думите му решението е „още една демонстрация на погрешна и опасна световна нагласа за управление, която, за голямо съжаление, получава все повече и повече подкрепа в интелектуалните и политически кръгове в последно време“.

„Пред кого и как изобщо може да бъде държан отговорен фонда за своите действия? И ако предложенията или мерките му се окажат грешни, кой ще се изправи пред последствията? Със сигурност не МВФ“, категоричен е Клаус.

Чешкият президент е разкритикувал и еврото и еврозоната, към които никога не е бил възторжено настроен.

„Убеден съм, че единната европейска валута ще преживее сегашната остра криза. Въпреки това обаче дългосрочната криза за еврото ще продължи и ние ще платим много висока цена за продължаването на този експеримент“, смята той.

„Въвеждането на една валута и един валутен курс за 16 икономики, различни в толкова отношения, не беше рационално решение“, е казал Клаус. Той е предупредил, че сега Европа е изправена пред „ера на продължителен вял икономически растеж, ако не и стагнация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още