fallback

Борсите в Европа отстъпиха от едномесечния си връх

Barclays поведе акциите на финансовите компании надолу, гръцкият АСЕ потъна с 2,5%

20:33 | 14.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси на Стария континент отстъпиха от едномесечния връх, който покориха по време на вчерашната сесия, заради разпродажби във финансовия сектор. Тя бяха причинени от опасения, че банките в Европа ще трябва да наберат допълнителен капитал.

Акциите на британския финансов гигант Barclays поведоха финансовия сектор надолу. Цената им се понижи с 4,1% до 279,95 пенса, което е най-ниското й ниво за последните три месеца. Книжата на Societe Generale загубиха 3,1% до 41,70 евро на фондовата борса в Париж, а RBS се търгуваше с понижение от 4,7% до 45,3 пенса.

Две от най-големите гръцки банки National Bank of Greece и Alpha Bank загубиха повече от 6% от цената на своите акции и допринесоха най-много за силното понижение на гръцкия индекс ASE с 2,5% до края на днешната сесия.

Разпродажбите в банковия сектор засенчиха добрите финансови резултати на най-големия производител на селскостопански химикали в света Syngenta, както и новините за рекордния добив на желязна руда от минната компания Rio Tinto.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,2% до 265,68 пункта, като отстъпи от най-високото си ниво от средата на септември насам. Индексът, който покрива фондовите пазари в 18 западноевропейски страни, е нараснал с 2,3 на сто от началото на месеца, но все още се намира с 2,4% под своя връх за тази година, отбелязан през април.

Повечето национални индекси в Европа се движеха на положителна територия допреди данни за увеличението на новите молби за помощи при безработица в САЩ. След новината 14 от 18-те европейски борси приключиха сесията с понижения. Във Великобритания FTSE 100 загуби 0,4% до 5 727,21 пункта, френският CAC 40 намаля с 0,2% до 3 819,17 пункта.

Водещият борсов индекс в Германия DAX бе сред малкото успели да отбележат ръст, като се повиши с 0,3% до 6 455,27 пункта.

Акциите на британската банка Standard Chartered обяви бяха свалени от търговия на борсата в Лондон след публикация във Financial Times, че ръководството планира да привлече до 7 млрд. паунда (11 млрд. долара) допълнителен капитал чрез издаването на права.

Според анализатори намеренията на Standard Chartered ще окуражат и други представители на сектора да прибягнат до увеличение на своя капитал, което е причинило и разпродажбите във финансовия сектор днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:11 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още