fallback

Кристин Лагард призова за „валутен мир”

Финансовият министър на Франция обяви, че предпочита да се говори „за мир, а не за война” на валутните пазари

22:15 | 08.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Министърът на финансите на Франция Кристин Лагард обяви, че предпочита да се говори за „мир, а не за война” на валутните пазари. Това се случи в навечерието на срещата на финансовите министри и ръководителите на централни банки от целия свят, която предстои във Вашингтон.

„Определено не искаме да говорим за война, искаме да говорим за мир”, заяви Лагард преди срещата на Г-20. Този уикент във Вашингтон има и срещи на страните, членуващи в Международния валутен фонд и Световната банка.

Основната тема на срещите се очаква да бъде валутният пазар и по-точно тенденцията за обезценка на валутите на водещите страни по отношение на тези от развиващия се свят. През последните седмици мерки за понижаване стойността на валутите си предприеха Бразилия, Япония и други държави.

В същото време все по-активно се говори, че в САЩ, Великобритания и еврозоната ще има нови мерки за подпомагане на финансовите пазари.

Според анализатори Лагард се е опитала да понижи напрежението, което съществува между САЩ и Китай по отношение на валутната политика. През последните седмици все по-често се случва американски политици да критикуват валутната политика на Пекин, като напоследък в критиките се включиха и представители на Европейския съюз.

Всичко за валутната война може да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:37 | 10.08.22 г.
fallback