fallback

Китай отвърна на ЕС: Поскъпването на юана може да е катастрофално за вас

Премиерът на страната предупреди, че повишаването на курса на валутата може да има сериозни негативни ефекти за целия свят

16:08 | 07.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Китайският премиер Уън Дзябао отвърна на критиките, отправени към валутния курс на страната от председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Това стана чрез предупреждение, че поскъпването на юана може да имат доста негативни ефекти за целия свят.

„Ако в Китай се стигне до социална и икономическа нестабилност, това ще означава катастрофа за целия свят“, заяви Дзябао.

През последните седмици Китай все по-често е подлаган на критики за валутната си политика. В тях се включи и председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер, който обяви, че китайската валута е доста надценена.

Дзябао отговори на критиките с твърдение, че Китай планира да продължи с реформите за повишаване на гъвкавостта на валутата си, но предупреди, че рязкото й поскъпване би довело до „ужасни последици“.

„Много от експортните ни компании ще трябва да затворят, работниците ще трябва да се върнат по селата. В такава ситуация ще се появят социални и икономически проблеми в Китай“, посочи Дзябао.

Дзябао е на посещение в Европейския съюз и проведе редица срещи с представители на водещи политически фигури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:34 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още