fallback

Еврото продължава да поскъпва въпреки ниските лихвени равнища в Европа

ЕЦБ остави без промяна основния си лихвен процент на рекордно ниското му ниво от 1 на сто

15:15 | 07.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото се е повишило с над 10% срещу щатския долар за последните три месеца, като ускори възхода си в началото на октомври под влияние на засилените очаквания, че Федералният резерв на САЩ ще вземе още мерки за стимулиране на икономиката чрез отпускане на повече пари на банковата система.

Единната валута се повишава за четвърти пореден ден срещу долара в днешната валутна сесия въпреки решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да остави без промяна основния си лихвен процент на рекордно ниското му ниво от 1 на сто.

Управителният съвет на ЕЦБ вероятно няма да промени монетарната си политика до края на тази година, след като европейската икономика ускори темповете си на растеж през второто тримесечие, а нивото на инфлация в еврозоната остана занижено.

Сред най-големите предизвикателства пред ЕЦБ остават големите икономически различния между 16-те държави в еврозоната и високата безработица от 10,1%.

В 15:30 ч. българско време председателят на централната банка Жан-Клод Трише ще направи коментар относно паричната политика на ЕЦБ и икономическите й прогнози за тази и следващата година.

Финансовите пазари ще следят с внимание неговите коментари относно многобройните намеси на редица централни банки на валутните пазари през последните два месеца. Еврото се е повишило срещу долара и другите основни валути през последните седмици заради спекулации, че ЕЦБ ще бъде по-твърда в своята парична политика и няма да прибегне отново до нестандартните мерки за вливане на още ликвидност.

Еврото се търгува срещу 1,3981 долара към 15:05 ч. българско време днес в сравнение с под 1,20 долара за евро в началото на юни. Скъпото евро може да се превърне в проблем за европейските износители, защото повишава цените на стоките им на външните пазари.

Единната валута поскъпва с 0,3% срещу долара днес, като курсът й се движи стремително нагоре през седем от последните осем дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още