fallback

Европейските борси с шеста подред негативна сесия

Акциите на немските автомобилни компании се понижиха най-силно заради спада на продажбите на нови автомобили в Германия през септември

20:47 | 04.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите борсови индекси на Стария континент понесоха загуби за шеста поредна сесия заради подновените притеснения за банковия сектор в Европа и вълна от разпродажби при автомобилните компании.

Акциите на Volkswagen и Daimler се наредиха сред най-губещите днес след данните за спада в продажбите на нови автомобили в Германия през септември.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 загуби 0,5% до 257,74 пункта, достигайки най-ниската си стойност от края на август насам. Индексът, който следи пазарите на ценни книжа в 17 западноевропейски страни и Гърция, се намира с 4,8% под своята най-висока точка за тази година, отбелязана в средата на април.

Stoxx Europe 600 намалява през последните шест сесии, като негативната му серия е най-продължителната от януари 2009 г. насам, пише Bloomberg.

Националните индекси се понижиха в 14 от 18-те европейски борси, представени в Stoxx Europe 600, въпреки данните за повишението на икономическия оптимизъм в еврозоната през октомври и за занижената инфлация на ниво производител.

В Германия и Франция водещите индекси DAX и CAC 40 се понижиха с по 1,2%. Във Великобритания FTSE 100 загуби 0,7% до 5 555,97 заради пониженията при минните и енергийните компании.

Акциите на най-голямата автомобилна компания в Европа Volkswagen се понижиха с 3,6% на фондовата борса във Франкфурт след новината, че продажбите на нови автомобили в Германия са намалели с 18% на годишна база до около 260 хил. през септември. Книжата на Daimler загубиха 3,8%.

На положителна територия обаче финишираха борсовите индекси в Гърция. ASE се повиши с 1,4% до 1 488,71 пункта заради доброто представяне на банковия сектор. Акциите на National Bank of Greece, която е най-голямата гръцка банка, поскъпнаха с 2,5%, а тези на Alpha Bank скочиха със 7,2 на сто.

Според проект на бюджета на гръцкото правителство за 2011 г, който бе публикуван днес, бюджетният дефицит на страната ще падне наполовина до 7 на сто от брутния й вътрешен продукт през 2011 г. Това е наполовина в сравнение с миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:46 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още