fallback

UBS и Credit Suisse с два пъти по-строги правила за капиталова адекватност

През 2019 г. банките трябва да държат най-малко 10% от капитала си под формата на обикновени акции и още 9% в условен капитал

10:51 | 04.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Двете най-големи швейцарски банки - UBS AG и Credit Suisse Group AG, трябва да имат почти два пъти по-висока капиталова адекватност от изискваната според новите международни стандарти Basel III, обяви швейцарска правителствена комисия. По-високите изисквания имат за цел да ограничат рисковете от фалит на банките и евентуалните негативни последствия за икономиката на страната, съобщава Bloomberg.

Двете банки трябва да държат рисково претеглен капитал, равен на най-малко 19% от активите си, в сравнение с приетите миналия месец от Базелския комитет за банков надзор 10,5%.

През 2019 г. банките трябва да държат най-малко 10% от капитала си под формата на обикновени акции в сравнение с изискваните 7% от Basel III, като останалите 9% може да са в условен капитал.

Швейцария, която помогна на UBS по време на финансовата криза, поиска от панел от банкери, регулатори и експерти да предложат начини да се предотврати нуждата от държавно подпомагане на банковата система в бъдеще. Общите активи на двете глобални банки възлизат на 2,6 трилиона швейцарски франка (2,64 трилиона долара) и надхвърлят повече от четири пъти размера на швейцарската икономика.

„Задължително е Швейцария да приеме по-строги правила от другите страни“, казва Петер Кунз, декан на департамента по търговско право към университета в Берн. „Поради размера си двете банки представляват по-голям риск за Швейцария, отколкото сходни, системно значими банки за икономиките на други страни.“

Предложенията, които трябва да бъдат подкрепени от правителството и одобрени от парламента, може да насърчат пазара за условни конвертируеми облигации - „CoCos“. Банките, които миналата седмица обявиха, че заради изискванията на Basel III рисково претеглените им активи могат да набъбнат до 400 млрд. швейцарски франка, сега може да се наложи да продадат допълнително 72 млрд. франка в CoCos, за да посрещнат новите правила.

През 2008 г. Швейцария спаси UBS, като инвестира 6 млрд. франка, за да помогне на банката да абсорбира загубите от токсични активи в авоарите си в размер на 39 млрд. франка. Година по-късно Швейцария продаде активите на UBS за 1,2 млрд. франка. Credit Suisse не е прибягвала до държавна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още