fallback

Ikea обяви печалбата си за първи път в историята си

Досега компанията е публикувала само годишни данни за продажбите си

14:27 | 02.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Шведската мебелна компания Ikea обяви публично печалбата си за първи път в 67-годишната си история, съобщи Financial Times.

Преди година политиката на компанията беше разкритикувана от неин бивш старши ръководител. В книгата си „Истината за Икеа“ Йохан Стенебо твърди, че групата се управлява от секта, близка до основателя на компанията Ингвар Кампрад, чието семейство контролира фондацията, която стои зад бизнеса.

Стенебо посочва, че Ikea ръководи вътрешна мрежа от шпиони и че шведското ръководство презира чужденците. От Ikea отхвърлиха обвиненията, но решението да разкрият резултатите си подсказва, че критиките може би са ги „жегнали“.

В интервю, дадено в петък, Микаел Олсон, главен изпълнителен директор на Ikea, казва, че разкриването на печалбата е в отговор на искания на служители и доставчици на компанията за повече информация.

Досега компанията е публикувала само годишни данни за продажбите си.

За 2009 г. компанията има чиста печалба от 2,5 млрд. евро, което е с 11,3 на сто повече от предходната година. Групата обяви и 7,7 на сто увеличение на приходите си за финансовата 2010 г. до 23,1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:40 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още