fallback

Оздравяването на Anglo Irish и Allied Irish може да глътне още към 15 млрд. евро

Според централната банка на Ирландия, с това ще приключи преструктурирането на банковата система на страната

10:49 | 30.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ирландските Anglo Irish Bank и Allied Irish Banks може да имат нужда от допълнителен капитал в размер на 14,4 млрд. евро, обяви централната банка на страната, предава Bloomberg.

Anglo Irish, която бе национализирана през миналата година, се нуждае от 6,4 млрд. евро при т. нар. базов сценарий, като сумата може да се увеличи с още 5 млрд. в случай на неочаквани загуби на банката.

В началото на месеца ирландското правителство обяви, че ще раздели Anglo Irish Bank в два отделни бизнеса, в опит да минимизира бремето за данъкоплатците от спасяването на национализираната банка.

Allied Irish може да има нужда от 3 млрд. евро, като правителството ще обяви планове за капитализирането й, се казва в изявлението на централната банка.

В края на август Allied Irish Banks потвърди намерението да продаде дела си от 49,99% в Българо-американска кредитна банка АД (БАКБ).

„Пазарът очакваше подобни стойности за Anglo Irish, но изненадата е при Allied Irish“, е заявил Дърмът О'Лиъри, главен икономист в Goodbody Stockbroker.

До момента Ирландия е наляла 22,9 млрд. евро в Anglo Irish, откакто държавата пое контрола над кредитната институция през януари 2009, тъй като лошите й заеми набъбнаха след спукването на балона в сектора на недвижимите имоти, продължил цяло десетилетие.

„С днешната стъпка ирландската банкова система се приближава до завършване на своето преструктуриране, което е предпоставка за устойчиво икономическо развитие“, е казал управителят на централната банка на страната Патрик Хонохан.

През седмицата рисковата премия по ирландския дълг достигна рекордните 4,49% спрямо базовите германски облигации, а застраховката срещу фалит на Ирландия също отбеляза рекорд.

В края на август Standard & Poor’s понижи кредитния рейтинг на страната и обяви, че спасяването на Anglo Irish може да коства 35 млрд. евро.

Веднъж като оздрави банките, правителството ще се заеме със съкращаването на бюджетния дефицит, който през миналата година бе най-високият в еврозоната – 14% от БВП. Целта е той да бъде сведен до 3% през 2014.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още