fallback

Goldman Sachs: Ирландия не е заплашена от съдбата на Гърция

Според експерти на банката рискът свързан с рефинансирането на ирландския дълг е надценен

19:40 | 24.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ирландия е „много малко вероятно“ да бъде сполетяна от толкова тежка финансова криза, колкото тази която принуди Гърция да потърси международна помощ, за да избегне фалит по рано тази година, заяви Goldman Sachs Group Inc., цитирана от Bloomberg.

„Повторение на гръцкия дългов колапс в Ирландия е много малко вероятно“, казва Майкъл Викин, главен стратег на Goldman Sachs в Лондон. „Спредовете по ирландските ДЦК са на рекордни нива и според нас рискът свързан с рефинансирането на ирландския дълг вече е надценен“.

Допълнителната доходност която инвеститорите търсят, за да притежават ирландски вместо германски облигации се е повишила до рекордни нива поради опасенията за способността на страната да покрие цената за спасяването на банковата си система и в същото време да ограничи бюджетния си дефицит. Днес спреда по ирландските ДЦК се повиши с 12 базисни пункта до 430, като за последния месец увеличението е с 112 пункта.

Спрямо първите три месеца на годината през второто тримесечие икономиката на Ирландия се сви с 1,2%. Междувременно ирландският министър на финансите Брайън Ленихън обяви, че е „твърде рано“ за обявяване на нови по-строги мерки за съкращаване на бюджетните разходи през следващата година. Той обеща да съкрати бюджетния дефицит на страната до 3% от БВП през 2013 г. от 14% през миналата година.

Goldman посочи, че ирландските банки могат да се справят с ниската си ликвидност като се обърнат към програмите за извънредно финансиране на Европейската централна банка (ЕЦБ). Друг позитивен момент за Ирландия, посочва Goldman е, че ЕЦБ е готова да купува ДЦК на страни от еврозоната – нещо което централната банка не пожела да направи в разгара на гръцката криза през април и май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още