fallback

Великобритания обмисля разделяне на търговското от инвестиционното банкиране

Макар и малко вероятно, разделянето би могло до накара водещи финансови институции да се насочат към чужбина

12:50 | 24.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Британските банки ще бъдат обект на мащабно изследване, което ще проучи възможностите за разделяне на търговското от инвестиционното банкиране, съобщава Ройтерс.

Преди три месеца британското правителство натовари Независимата банкова комисия в страната (ICB) да направи оценка на структурата на банковата индустрия след финансовата криза, по време на която водещи финансови институции бяха спасени с пари на данъкоплатците.

В петък бе публикуван първият документ на ICB по въпроса, като в него се казва, че комисията ще разгледа разделянето на търговското от инвестиционното банкиране, налагането на ограничения върху търговията и инвестициите за собствена сметка, повишаването на конкуренцията и реформирането на пазарната инфраструктура.

„Списъкът не е изчерпателен, като никоя от възможностите не се фаворизира“, е заявила ICB в изявление.

Въпреки доста негативните настроения сред политиците спрямо инвестиционните банкери, много хора от бранша и анализатори смятат, че е малко вероятно британските банки да бъдат принудени да разделят бизнеса си.

Според анализатори повечето универсални банки се оказаха по-стабилни по време на кризата от много търговски банки с по-малко диверсифициран бизнес, а ссвен това пълното разделяне на бизнеса би могло да накара водещи институции да се насочат към чужбина.

Министърът на бизнеса, иновациите и професионалното образование Винс Кейбъл заяви през тази седмица, че е възможно допълнително облагане на банките, но HSBC, Barclays и Standard Chartered предупредиха, че могат да напуснат Великобритания ако регулаторната среда се влоши.

Независимата банкова комисия трябва да докладва до края на 2011, а според анализатори британското правителство едва ли ще продаде дяловете си в Royal Bank of Scotland (83%) и Lloyds (41%) преди да са излезли резултатите от доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:50 | 09.09.22 г.
fallback