fallback

Ирландия получи нов удар – неочаквано свиване на икономиката

БВП на страната е спаднал с 1,2 на сто през второто тримесечие, страховете за банковата система отново набират сила

19:20 | 23.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ирландия понесе поредния удар, след като стана ясно, че икономиката на страната изненадващо се е свила през второто тримесечие на годината.Това предизвика значителен спад в цената на ирландските правителствени облигации, съобщава marketwatch.

Икономиката на страната се е свила с 1,2 на сто през второто тримесечие на годината, което показва, че Ирландия все още не може да излезе от рецесията. Днешната ревизия засегна и първото тримесечие, когато растежът е бил 2,2 на сто. По този начин статистиката отчита икономически спад за девето от последните десет тримесечия.

Премията, която пазарът изисква от десетгодишните ирландски облигации в сравнение с немските такива, се увеличи до рекордните 4,3 процентни пункта днес. В същото време цената за защита от банкрут на страната се повиши до 500 базисни пункта в определени моменти на днешната сесия.

Цена от 500 базисни пункта означава, че застраховката на позиция от 10 млн. долара под формата на ирландски държавен дълг ще струва по 500 хил. долара за срок от пет години.

За напрежението около Ирландия днес допринесоха и публикации в местната преса, че някои от кредиторите на национализиараната банка Anglo Irish Bank може и да не получат обратно парите си.

Според анализатори това може да се приеме като сигнал, че правителството е неспособно да овладее ситуацията без помощ от международните финансови институции. Мнозина специалисти твърдят, че страната в крайна сметка ще трябва да се обърне за помощ към Международния валутен фонд и Европейския съюз.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още