fallback

Отлагат стрес тестовете на гръцките банки

Международните институции се съгласиха да отложат тестването на банковия сектор в страната до края на октомври

14:05 | 20.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Международната общност отложи стрес тестовете за гръцките банки, за да даде възможност на Атина да поеме глътка въздух, преди да се опита да привлече повече средства на капиталовите пазари, пише Financial Times.

Международният валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка постигнаха съгласие с Гръцката централна банка да отложат тестването на платежоспособността на банковия сектор в страната до края на октомври.

Отлагането означава, че в изследването могат да бъдат включени резултатите на банките за първите девет месеца на годината, както и ефектът от предприетото от National Bank of Greece (NBG) набиране на 1,7 млрд. евро, което трябва да приключи следващия месец.

„Ако NBG успее, това ще повиши доверието на инвеститорите и ще ускори сливанията и придобиванията, които се обсъждат в момента“, казва гръцки банкер, цитиран от изданието.

Аукцион за продажбата на краткосрочни тримесечни гръцки ДЦК във вторник ще покаже дали Гърция и международните институции са успели да убедят инвеститорите да купуват гръцки дълг.

„Представителите на МВФ са изключително убедителни, въпреки че все още остават много въпроси за това дали Атина може да избегне фалит“, казва инвеститор.

Гърция успя да събере повече от 1 млрд. евро на капиталовите пазари във вторник миналата седмица при първия си аукцион от 2 месеца насам.

В петък доходността по 10-годишните гръцки ДЦК достигна 11,54%, след като се повиши за трети пореден ден. Доходността на гръцките ДЦК през септември миналата година, преди правителството да признае, че е подвело ЕС за състоянието на публичните финанси на страната, беше 4,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:23 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още