fallback

Петъчната сесия в Европа бе помрачена от спадналото потребителско доверие в САЩ

Банковите акции се понижиха заради подновеното безпокойство относно фискалната стабилност в еврозоната

19:33 | 17.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции се понижиха в последната сесия за седмицата, след като настроението на инвеститорите бе помрачено от данните за потребителското доверие в САЩ, което достигна най-ниското си ниво от повече от година, предава CNBC.

Нервността на инвеститорите относно скоростта на икономическото възстановяване се усили, след като щатският индекс на потребителското доверие неочаквано се влоши в началото на септември до най-ниското си ниво от август 2009 насам.

Индексът на водещите компании на Стария континент FTSEurofirst 300 отстъпи с 0,2% до 1 074 пункта – най-ниското му ниво от повече от седмица.

Британският FTSE 100 се понижи с 0,5% до 5 515 пункта, германският DAX загуби 0,6% до 6 214 пункта, а френският CAC 40 спадна с 0,3% до 3 724 пункта.

Банковите акции поевтиняха заради подновеното безпокойство относно фискалната стабилност в еврозоната, след публикация в ирландския Irish Independent, че страната е била опасно близко до прибягване към помощта на МВФ и ЕС.

Allied Irish Banks загуби 11,1%, Barclays спадна с 2,9%, а Societe Generale се понижи с 2,5%.

„Това изглежда е ново развитие на познатите тревоги, измъчващи участниците на пазара, като безпокойството, че са възможни нови проблеми за някои от банките в еврозоната продължава да оказва своето влияние”, заявява Бен Критчли, трейдър в IG Index.

Ирландското финансово министерство отхвърли слуховете, а МВФ обяви, че помощта му не е необходима.

Акциите на Карфур скочиха с 5,1%, след като търговска верига номер 2 в света разкри план за ребрандиране на хипермаркетите си в Западна Европа, който според компанията може да удвои печалбата й до 2015.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
fallback