fallback

Deutsche Bank ще увеличи капитала си с 9,8 млрд. евро

Набирането на нов капитал е най-голямото в историята на Deutsche Bank и най-мащабното в Европа за тази година

16:46 | 13.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Deutsche Bank разкри планове за по-голямо от очакваното увеличение на капитала с най-малко 9,8 млрд. евро поради новите стандарти за капиталова адекватност на банките приети от международните регулаторни органи в Базел, пише Financial Times.

Банката направи също и предложение за придобиване на Deutsche Postbank, което означава, че Deutsche Bank ще отпише 2,4 млрд. евро от стойността на досегашната си инвестиция в Postbank. Deutsche Bank вече притежава 30% от Postbank.

Набирането на нов капитал е най-голямото в историята на Deutsche Bank и най-мащабното в Европа за тази година. То е част от опита на изпълнителния директор на банката Йозеф Акерман да защити капитала на банката, като в същото време развива банкирането на дребно на вътрешния пазар.

“Заздравяваме основния капитал на банката в очакване на новите регулации“, казва Акерман. „Офертата към акционерите на Postbank ни позволява да минимизираме общата цена на придобиването.“

Обявяването на офертата беше направено, след като световните банкови регулатори се договориха в Базел да повишат изискването за размера на капиталовите резерви на банките до 4,5% от сегашните 2% и определиха допълнителна буферна зона от още 2,5% с което на практика качиха минималния праг за капиталова адекватност до 7%. Deutsche Bank обяви, че ще предостави на акционерите си шанс да закупят по една нова акция за всеки две, които държат, с което ще увеличи основния си капитал с почти 50%.

Цената на новите акции се очаква да е близка до 31,80 евро, която Deutsche Bank обяви, че е договорила с банковия синдикат. Акциите на банката приключиха търговията в петък на ниво от 47,70 евро за брой.

На акционерите на Postbank ще бъде предложена минималната според изискванията на германското законодателство цена за търгово предложение, която банката обяви, че ще е между 24 и 25 евро за акция. Минималната цена, определяна от регулаторните органи, зависи от средната стойност на акциите на оферираната компания за последните три месеца.

От Deutsche Bank посочиха, че повечето от набраните нови средства ще бъдат използвани за консолидация на Postbank през тази година.

Това ще принуди Deutsche Bank да набере значително повече капитал, ако иска да изпълни целите си за постигане на 10% отношение на адекватност на капитала от първи ред (tier-1).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:38 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още