fallback

МВФ: Слабо възстановяване и безработица през следващите 6 месеца

Възстановяването в най-добрия случай няма да бъде много силно през следващите шест месеца или година, казва главният икономист на МВФ

11:33 | 10.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Високата безработица в САЩ, Европа и други региони на планетата вероятно ще продължи с месеци и правителствата, които могат да си позволят фискални стимули, трябва да ги използват, за да стимулират растежа, казва Оливие Бланшард, главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от Bloomberg.

„Възстановяването в най-добрия случай няма да бъде много силно през следващите шест месеца или година“, казва Бланшард. „Безработицата ще се понижава сравнително бавно в САЩ и може би с малко по-бърз темп в Европа, но няма да изчезне още дълго време“, допълва той.

Глобалното икономическо възстановяване се оказва по-бавно, отколкото се очакваше и може да се наложи правителствата  да удължат програмите си в подкрепа на растежа, се казва в изявление на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Последните данни предполагат, че икономиките на страните от Г7 ще нараснат с около 1,5% през втората половина на годината вместо с 1,7% както беше прогнозирано, казват от ОИСР.

Следващия месец МВФ също ще представи ревизирана прогноза за икономическия растеж. Според Бланшард първата стъпка за правителствата е да изготвят „здравословен фискален план“ за това как смятат да контролират дълга си. След това трябва да вземат мерки в подкрепа на икономиката, включително и за намаляване на безработицата, допълва той.

„Ключът към намаляването на безработицата е в по-бързия икономически растеж, по-бързия растеж на производството и засиленото търсене“, казва той. „Използвали ли сме всички възможни средства за постигане на това? Не мисля така.“

Тази седмица САЩ обявиха допълнителни планове в подкрепа на растежа. Президентът Барак Обама иска от Конгреса да одобри 50 млрд. долара за транспортна инфраструктура и данъчни облекчения за изследователска дейност.

Бланшард не очаква двойна рецесия, въпреки че според него „има смисъл да помислим за нови мерки“, ако икономическата ситуация се влоши“. Икономистът не се притеснява за банковата система толкова, колкото преди, въпреки че признава, че все още не е „в най-добрата си форма“. Ограниченото кредитиране вреди на малките компании и възпира бизнеса да наема повече служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:18 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още