fallback

Европейските борси стигнаха 4-месечен връх

Гръцкият ASE се нареди сред малкото губещи индекси в региона заради пониженията в банковия сектор

20:29 | 08.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Главните борсови индекси на Стария континент завършиха със силен ръст днешната сесия, като общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 стигна най-високото си ниво за последните четири месеца. 

За това помогнаха добрите резултати от аукциона на държавни облигации на Полша и Португалия, които намалиха притесненията на инвеститорите от задълбочаване на кризата с държавния дълг на Гърция.

Акциите на петролната компания BP поскъпнаха с над 1% на Лондонската фондова борса, след като рейтинговата агенция Fitch й гласува доверие, като повиши с три степени нейната кредитна оценка.

Stoxx Europe 600, който обединява компании от 17 западноевропейски борси, плюс Гърция, се повиши с 1% до 262,33 пункта, по данни на Bloomberg. Стойността му е най-високата от 26 април насам, малко преди гръцката дългова криза да се разрази през май, когато МВФ и Европейският съюз създадоха спасителен фонд за страната на стойност 110 млрд. евро.

Всички 19 сектора на икономиката, представени в общоевропейския индекс, успяха да завършат сесията с ръст. Stoxx Europe 600 загуби 0,5% вчера заради подновени тревоги за състоянието на европейския банков сектор.

Регионалният индекс се намира с 3,6% под нивата си от 15 април, когато отбеляза най-високата си точка за тази година.

Националните индекси се повишиха в 14 от 18-те борси, представени в Stoxx Europe 600. Във Франция CAC 40 напредна с 0,9% до 3 677,21 пункта, въпреки че данните за страната от днес показаха, че търговският й дефицит се е повишил до 4,2 млрд. евро през юли в сравнение с 3,7 млрд. евро дефицит за предходния месец.

На фондовата борса във Франкфурт DAX нарасна с 0,8% до 6 164,44 пункта въпреки разочароващите данни за индустриалното производство и износа на Германия през юли. Британският FTSE 100 се повиши с 0,4% до 5 429,74 пункта, подпомогнат и от данните за разрастването на индустрията през юли.

Акциите на BP поскъпнаха с 1,3% до 412,15 пенса на Лондонската фондова борса, след като рейтинговата агенция Fitch повиши рейтинга й от „BBB” на „А”. Още по-добре се представи най-големия производител на оборудване за безжични мрежи в света Ericsson. Книжата му поскъпнаха с 4,6% на борсата в Швеция, след като от Credit Suisse потвърдиха препоръката си за покупка на акции на Ericsson.

Сред малкото губещи индекси в региона днес се нареди гръцкият ASE, който загуби 2% до 1 586,2 пункта, главно заради разпродажби във финансовия сектор. Акциите на National Bank of Greece се понижиха с 6,4%, след като най-голямата гръцка банка обяви, че ще увеличи капитала си с 3,6 млрд. евро чрез продажбата на нови акции и конвертируеми облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още