fallback

Банките в ЕС избегнаха данъка върху финансовите транзакции

Европейските финансови министри не постигнаха съгласие на срещата си в Брюксел, но продължават работата си по техническите въпроси

18:01 | 07.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Банките в ЕС избегнаха данъка върху финансовите транзакции, след като Великобритания и някои други страни осуетиха плановете данъкът да бъде използван за заздравяване на държавните бюджети, пострадали от финансовата криза, предава Bloomberg.

“Трудно е да си представим на практика как би работил един такъв данък“, е заявил британският финансов министър Джордж Озбърн в Брюксел след срещата на финансовите министри от ЕС. „Идеята е дискутирана в продължение на десетилетия в миналото и предполагам така ще продължи и за в бъдеще.“

Финансовите министри са се споразумели да продължат работата си върху техническите въпроси, е заявил Алгирдас Шемета, комисар по данъчното облагане на ЕС. „Необходима е много задълбочена работа по детайлите на такива предложения“, е казал той.

Еврокомисарят по финансовите услуги Мишел Барние е окачествил дискусиите като „окуражителни“.

Германският канцлер Ангела Меркел, с подкрепата на Франция, призоваваше за данък върху финансовите транзакции на банките, за да запълни дупките в държавните хазни, причинени от финансирането на кредитните институции по време на кризата, последвала фалита на Lehman Brothers.

По време на финансовата криза европейските правителства са одобрили 5 трлн. долара под формата на финансиране и гаранции по заеми за проблемните институции, показват данни на ЕС.

Макар че данъкът е „технически осъществим, на практика това е трудно“, е заявила в Брюксел Кристин Лагард, министър на финансите на Франция. „Той е политически привлекателен, но е финансово непредсказуем.“

На днешната среща са били обсъждани две форми на предложения данък. Едната се отнася до финансовите транзакции като покупката на акции или облигации, а другата касае финансовите дейности, каквито са печалбите и възнагражденията в банките.

По думите на финландския финансов министър Юрки Катайнен министрите ще отхвърлят данък, който би „разрушил машината, която трябва да финансира бъдещия растеж“.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле защити концепцията, но уточни, че страната му не би наложила подобен данък едностранно.

„Данъкът върху финансовите транзакции може да даде частичен отговор на въпроса за справедливото разпределяне на тежестта от финансирането на държавните бюджети“, е казал той. „Техническите проблеми не са непреодолими.“

Европейските финансови министри също така са обсъждали и предложението за данък върху балансовите активи на банките, постъпленията от който да постъпват в европейски фонд за справяне с последиците от бъдещи финансови кризи за държавните бюджети.

„Съществува сериозна съпротива спрямо такъв фонд“, твърди Озбърн. „Не съм убеден, че позицията на Великобритания по този въпрос се споделя от много други около масата за преговори.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 05.09.22 г.
fallback