fallback

Социални програми на ЕС завършват с провал

Плащанията от европейски фонд за подпомагане на безработните са минимални въпреки растящата нужда от тях

12:34 | 07.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Резултатите от дейността на главния фонд на Европейския съюз (ЕС) за подпомагане на безработните в страните-членки, загубили работните си места заради рецесията, се оказаха крайно разочароващи, пише Financial Times.

През последната близо една година Европейският фонд за приспособяване към глобализацията (ЕФПГ) не е отпуснал никакви средства в отговор на подадените заявления за финансиране на проекти, въпреки че търсенето се увеличава заради тежките последици от рецесията върху пазара на труда.

Основната задача на фонда е да предоставя финансова помощ на работници, които са загубили работата си в резултат на променящите се условия в световната търговия или заради рецесията.

Заради лошата структура и неефективна бюрокрация на фонда обаче от създаването му през 2007 досега са били разпределени едва 140 млн. евро от близо 2-та млрд. евро първоначален капитал, с който ЕФПГ е разполагал.

Проучване на Financial Times показва още, че осем от първите 12 проекта, които са били финансирани от фонда, са завършили неуспешно с върнати средства на Европейската комисия. В три от случаите това се дължи на неправилно използване на средства, съгласно извършения от фонда одит.

По един от финансираните проекти френското правителство е било помолено да върне цялата получена сума от 1,3 млн. евро, която е била предназначена за безработните от автомобилния сектор. Франция все още трябва да изплати 500 хил. евро по провалилата се схема.

Освен това четири от най-големите италиански проекта, включили се в програмата на фонда през 2007 г. и 2008 г., са описани като проблемни от длъжностни лица в ЕС. По единия от проектите вече са върнати получените 300 хил. евро, защото начинът, по който парите са изразходвани, е бил в разрез с правилата на ЕФПГ.

Според властите в Италия обаче проблемите се крият в несъвместимостта между разпоредбите на ЕС и италианското трудово законодателство.

Средства са били върнати и от подобни схеми за подпомагане на безработни в Германия, Португалия и Малта, които са били управлявани правилно, но не са успели да разпределят между работниците повече от половината сума в рамките на поставения краен срок.

По този начин от отпуснатите 140 млн. евро през последните две години 26 млн. евро са били върнати в Брюксел заради лошия замисъл или управление на одобрените проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още