fallback

Путин намекна, че отново ще е президент

Владимир Путин може да се завърне на президентското кресло през 2012 и да управлява Русия до 2024 г.

12:11 | 07.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Руският премиер Владимир Путин посочи, че още не е решил дали ще се кандидатира отново за президент на Руската федерация през 2012 г., въпреки нарастващите спекулации, че планира да се завърне като държавен глава, пише Financial Times.

На пресконференция пред 50 чуждестранни журналисти в резиденцията си в Сочи, Путин намекна, че може да се завърне в Кремъл, като даде за пример американския президент Франклин Делано Рузвелт. Рузвелт, отбеляза руският премиер, е бил в Белия дом четири последователни мандата, като разбира се това е било позволено от американската конституция.

Руската конституция ограничава възможните последователни президентски мандати до два, поради което Путин беше принуден да се оттегли през 2008 г., като подкрепи Дмитрий Медведев за свой заместник. Въпреки това не съществуват пречки Путин да се завърне на президентското кресло през 2012 г., където потенциално може да остане до 2024 г., тъй като срокът президентските мандати в Русия се увеличава от 4 на 6 години от 2012 г.

„Нито аз, нито Медведев ще направим нещо, което противоречи на конституцията“, казва Путин. „Но какво ще правим през 2012 г., вече нееднократно сме коментирали, както аз, така и президентът Медведев. Ще действаме според реалната ситуация в страната на базата на това, което сме постигнали, като отчетем настроението в обществото. Сега е твърде рано да говорими за това. Трябва да се фокусираме върху настоящата си работа“.

Анализаторите приемат Путин за по-властната фигура в тандема, управляващ Русия, докато според много руснаци Путин на практика вече е стартирал своята кандидат-президентска кампания след едно изпълнено със събития лято, дори за стандартите на руския премиер.

Медведев изглеждаше по-малко самоуверен за шансовете си да остане за втори мандат в Кремъл, въпреки че според вътрешни за руската администрация източници, цитирани от Financial Times, той определено иска това. „Не изключвам абсолютно нищо за себе си, включително да участвам в тези избори“, каза Медведев в интервю за норвежки ежедневник през април.

На пресконференцията Путин е подкрепил създаването на „общо икономическо пространство“ с Украйна, която до голяма степен се завърна в орбитата на Москва, след като близкият до Кремъл Виктор Янукович спечели изборите в страната. Путин подчертава също така, че Русия ще продължи да доминира доставките на природен газ за Европа, чрез проектираните газопроводи Южен поток и Северен поток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:48 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още