fallback

Регулациите няма да се разминат и на частните германски банки

Всички банки, независимо каква вина носят за кризата, ще бъдат засегнати, коментират анализатори

17:41 | 03.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

През своята история, датираща от 16-ти век, частните банки в Германия са преживели две световни войни, Голямата депресия и финансовата криза, но сега са изправени пред различно предизвикателство – новите регулации, пише Bloomberg.

M.M. Warburg & Co., Berenberg Bank, Bankhaus Lampe, Hauck & Aufhaeuser Privatbankiers и B. Metzler seel. Sohn & Co., най-големите частни банки в страната, твърдят, че техните консервативни стратегии са ги превели през кредитната криза. Доброто им представяне обаче няма да ги освободи от предложените нови регулации, имащи за цел да подобрят стабилността на пазара и да ограничат поемането на рискове от техните по-големи публични конкуренти Deutsche Bank AG и UBS AG.

„Всички банки, независимо каква вина носят за кризата, ще бъдат засегнати“, казва Волкер Ван Рут, партньор в Hauck & Aufhaeuser. „За момента не е ясно как регулаторните органи ще правят разлика между банките, които са имали здравословна политика и тези, които са следвали по-рискови модели“, допълва той.

На 25-ти август кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел одобри мерки, изискващи германските банки да влагат средства в фонд, имащ за цел да пренасочи цената за спасяването на закъсали финансови институции при бъдещи финансови кризи от данъкоплатците към банковата система. Според проектозакона банките ще калкулират сумите, които ще внасят в новия фонд в зависимост от техните активи и рисковете, които поемат. Според прогнозата на правителството годишно в новия фонд ще постъпват около 1,3 млрд. евро.

Според новите регулации, предложени от Базелския комитет за банков надзор (BCBS), частните банки може да се сблъскат и с по-високи изисквания за капиталова адекватност и ликвидност, както и с нови ограничения за това колко могат да вземат назаем. В BCBS членуват регулаторни органи и централните банки от 27 страни. За да изпълнят изискванията на регулаторните органи, банките може да бъдат принудени да отделят повече капитал за извършване на транзакции, информационни технологии и служителите си, което ще се отрази на печалбите им.

"Регулациите са предизвикателство, особено за малките банки“, казва Андреас Бекер от EGC Eurogroup Consulting AG. „Това ще засегне показателя разходи към печалба, който и без това не изглежда добре при повечето частни банки“, допълва той.

Средният коефициент на възвращаемост на собствения капитал (ROE) за 20-те основни частни германски банки за 2008 г. е 2,1% - по-слабо представяне от средното за частните банки в Австрия – 8,2% и Швейцария – 9,1%. Показателят разходи към печалба за частните германски банки се е увеличил до 87% през тази година, показва изследване на EGC Eurogroup Consulting.

„Регулациите несъмнено ще доведат до по-високи цени“, казва Кристиян Олеариус, говорител на M.M. Warburg. „Правителствените интервенции обикновено помагат на големите банки, които могат да понесат цената и се смятат за систематично по-важни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още