fallback

МВФ: Дълговете на Япония и Италия скоро може да се окажат извън контрол

Сред страните които имат най-много пространство преди да достигнат критични дългови нива се нареждат Австралия, Южна Корея и Дания, посочва МВФ

11:11 | 02.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Гърция, Италия, Япония и Португалия са развитите икономики чийто държавни дългове са най-близо до нива където няма да могат повече да бъдат контролирани, се казва в доклад на Международния валутен фонд, цитиран от Bloomberg.

За да избегнат неконтролируемо нарастване на публичния си дълг четирите страни са изправени пред сериозен риск от драстични бюджетни съкращения, тъй като традиционните бюджетни съкращения няма да свършат работа, посочва МВФ.

САЩ и Испания също изпитват затруднения се казва в доклада. Въпреки това в отделно изследване МВФ изтъква, че се наблюдава „известна свръх реакция на пазара“ по отношение на риска от фалит на икономика от развития свят.

„Фактът че дадена страна има малко пространство за маневриране не е знак, че публичният дълг ще експлодира или че държавата ще фалира. Подобна ситуация обаче означава, че фискалната политика не може да продължава „както обикновено“ и нещо трябва да се промени. „Фискалната политика на правителствата спрямо дълга трябва да е по-енергична“, съветва МВФ.

Опасенията на инвеститорите за държавните дългове изплуваха на повърхността, след като породената в Гърция европейска дългова криза изстреля доходността по португалските и испанските ДЦК и заплаши да разклати доверието в еврото. Спасителният план за 1 трилион долара на МВФ и ЕС помогна за намаляването на цената на кредитирането през лятото. Миналата седмица обаче доходността по ирландските ДЦК се повиши до най-високото си ниво от май, след като Standard & Poor’s понижи кредитния рейтинг на страната поради опасенията, че спасяването на банките от правителството в Дъблин ще раздуе бюджетния дефицит.

Втори доклад на МВФ, публикуван също днес, отхвърля риска от фалит в Европа, въпреки че предупреждава, че волатилността на дълговите пазари в региона ще остане висока.

„Има прекалено много песимизъм“, казва Карло Котарели, директор на финансовия департамент на Фонда. „На всяка най-малка стъпка в Европа се гледа като на нещо което може да предизвика катастрофа“.

„Нашето виждане е, че рисковете от дългово преструктуриране за момента са чувствително надценени“, се казва в доклада. „Въпреки че като цяло е разумно да предположим, че пазарът отразява фундаментите на икономиката, от време на време наблюдаваме свръх реакция от страна на инвеститорите, което има негативни последици за някои страни“.

Сред страните които имат най-много пространство преди да достигнат критични дългови нива се нареждат Австралия, Южна Корея и Дания, посочва МВФ.

МВФ предвижда, че дългът в групата на страните от Г20 ще достигне 115% от БВП през 2015 г. в сравнение с 78% през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:06 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още