fallback

Новият месец започна със стремителен ръст на борсите в Европа

Националните индекси в повечето западноевропейски пазари се повишиха с повече от 2%

19:26 | 01.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси на Стария континент повишиха силно стойностите си в първата сесия за септември, подкрепени от добрите данни за австралийската икономика и разрастването на производствения сектор в Китай, САЩ и еврозоната.

Акциите на минните компании Xstrata и Antofagasta поскъпнаха с повече от 4% на борсата в Лондон, след като цената на медта се покачи до най-високото си ниво за последните четири месеца заради подновения икономически оптимизъм на инвеститорите и поевтиняването на щатския долар.

С над 5% поскъпнаха акциите на френската Vivendi, която държи най-голямата звукозаписна компания в света Universal Music Group. Причина за това станаха по-добрите от очакваното финансови резултати за първото полугодие, когато Vivendi e реализирала нетна печалба от 1,53 млрд. евро, пише Bloomberg.

Акциите на най-голямата строителна компания в света Vinci се повишиха на свой ред с близо 5% на борсата в Лондон, след като печалбата й за първите шест месеца на годината скочи с 2% на годишна база до 703 млн. евро.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 2,4% до 257,26 пункта, записвайки най-силния си ръст от началото на август. Той загуби 1,6% от стойността си през изминалия месец заради влошените изгледи пред световната икономика.

Националните индекси напреднаха във всички 18 западноевропейски пазари, които Stoxx Europe 600 покрива. В Германия DAX скочи с 2,7% до 6 083,9 пункта въпреки понижението на индекса на бизнес активността в производствения сектор през август.

Днес стана ясно, че немското правителство планира да съкрати още 82 млрд. евро разходи през следващите четири години.

Френският CAC 40 се повиши още по-силно с 3,8% до 3 623,84 пункта. На борсата в Лондон FTSE 100 скочи с 2,7% до 5 366,41 пункта, воден от добивните и индустриалните компании.

Икономическите данни за Европа от днес показаха, че индексът на бизнес активността във фабричния сектор на еврозоната остава в зоната на растеж над 50 пункта за 11-ти пореден месец през август. Стойността му обаче се е понижила леко до 55,1 пункта в сравнение с юлските нива от 56,7 пункта.

Стойността на показателя за Германия намалява до 58,2 пункта през август от 61,2 за юли, докато във Франция той се повишава до 55,1 пункта. Във Великобритания индексът записа неочакван спад до 54,3 пункта, но все пак остава за 11-ти пореден месец в зоната на растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:01 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още