fallback

Италиански съд: Приходите от проституция са данъчно облагаеми

Неплатената услуга при проституиране води до формулиране на обвинение в изнасилване срещу неиздължилия се клиент, категоричен е съдът

12:46 | 30.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Данъчният съд в Модена разгледа казус, в който професионална проститутка се опита с юридически аргументи да избегне плащането на данъци, съобщава БТА, позовавайки се на вестник "Гадзета ди Модена".

Дамата привлякла вниманието на данъчните власти с охолния си живот и със солидното имотно състояние, което не е наследено, нито е от декларирани доходи, тъй като официално не упражнява доходоносна дейност.

При проверката тя декларира, че е професионална проститутка, но доходите й не подлежат на данъчно облагане. Според нейните доводи тя инкасира суми, които клиентите доброволно плащат като компенсация за понесените от нея морални щети, а законът гласи, че този вид компенсации не се облагат с данък.

Данъчните съдии изтъкват мотиви, съобразени с европейското и италианското право, пише всекидневникът.

Првият мотив е, че сумата, която плаща клиентът е цена, определена чрез конкретно споразумение, т.е. проститутката се задължава да направи нещо в замяна на парична стойност, която не е подарък, а е предмет на пазарлък.

Второ, предходно решение на върховния касационен съд определя, че неплатената услуга при проституиране води до формулиране на обвинение в изнасилване срещу неиздължилия се клиент. Следователно, щом клиентът плаща, значи има съгласие между него и проститутката, което означава договорни отношения, а не компенсация за щети.

Накрая, професионалното и системно проституиране носи доходи като резултат от упражнявана еднолична търговска дейност, тъй като клиентът няма задълженията на работодател при поискване на услугата, възнаграждението е свободно договорено, а проститутката поема всички последици и рискове.

Заключението на данъчния съд в Модена е, че както всяка индивидуална доходоносна дейност, която се облага с данък, така и проституирането е данъчно облагаемо.

Предполага се, че в Италия има най-малко 70 хиляди жени, които извършват сексуални услуги. Месечният оборот в тази сфера възлиза на около 90 милиона евро, като тук не са включени мъжките проститутки, транссексуалните и така наречените бизнес или имидж придружителки.

Данъчните експерти са на мнение, че целият сектор на сексуалните услуги може да носи на държавната хазна годишен приход от над два милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:23 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още