fallback

Банковият сектор понижи европейските борси

Лошите данни за жилищния сектор на САЩ и намалението на рейтинга на Ирландия понижиха европейските индекси до петседмично дъно

20:14 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Разпродажбите главно в банковия сектор понижиха борсовите индекси в Западна Европа до най-ниските им нива за последните пет седмици въпреки добрите данни за подобряването на бизнес климата в Германия през август.

Борсовият песимизъм бе продиктуван от понижението на кредитния рейтинг на Ирландия и от поредните лоши данни за жилищния сектор в САЩ, които показаха, че продажбите на нови жилища там са намалели до рекордно ниски нива.

Притесненията от забавяне на растежа на икономиката през втората половина на годината не само понижиха цените на акциите, но и станаха причина за засилен интерес към немските ДЦК, което намали доходността на немските държавни облигации до рекордно ниски нива.

Акциите на петролната компания Tullow Oil поевтиняха силно с 8,6% на фондовата борса в Лондон заради новината, че покупката на активите на конкурентната Heritage Oil в Уганда може да се забави заради данъчен спор между правителството и Heritage Oil. Tullow Oil освен това отчете над 100% ръст на нетната си печалба за първото полугодие до 81,7 млн. долара, предаде Bloomberg.

Акциите на Allied Irish Bank потънаха с близо 9% заради предупреждението на рейтинговата агенция Standard & Poor’s, че банковата система на Ирландия е все още нестабилна. Allied Irish Bank е сред седемте компании, които ще отпаднат от Stoxx Europe 600 през септември.

Общоевропейският борсов индикатор Stoxx Europe 600 се понижи с 0,8% до 247,54 пункта. Индексът, който обединява акции от 17 фондови борси в Западна Европа и Гърция, се е понижил с 9,5% от най-високата си точка за тази година, отбелязана в средата на април.

Пониженията на европейските индекси се задълбочиха в края на днешната сесия, когато се публикуваха данните за рекордно ниските продажби на новопостроени жилища в САЩ през юли. Френският CAC 40 загуби 1,2% до 3 450,19 пункта, а в Германия DAX отстъпи с 0,6% до 5 899,50 пункта въпреки неочакваното повишение на бизнес климата през август.

На борсата в Лондон FTSE 100 намаля с 0,9% до 5 109 пункта, докато главният ирландски борсов измерител Irish Overall нарасна с 0,6% до 2 635,93 пункта въпреки понижението на рейтинга на страната.

Добре по време на днешната сесия се представи холандската пивоварна компания Heineken, чиито акции поскъпнаха с 1,3% на борсата в Амстердам заради по-силните й от очакваното финансови резултати за първото полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още