fallback

Немското правителство приема проект за банкова такса

Берлин призовава за подобна такса и в другите страни от еврозоната, парите ще бъдат влагани във фонд за кризисно кредитиране

11:07 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Германското правителство ще приеме днес на заседание на министерския съвет проект за банкова такса, каквато Берлин призовава да бъде въведена и в други страни, предаде Франс прес, позовавайки се на правителствен източник.

Тази такса, която се разработва от няколко месеца, ще бъде удържана от чистата печалба на банките и ще служи за захранване на фонд, който ще бъде използван в помощ на изпаднали в затруднение финансови компании.

Стойността й ще бъде изчислявана въз основа на ресурсите на банките и няма да надвишава 15 процента от чистата годишна печалба на компанията.

Министърът на финансите Волфганг Шойбле в началото на лятото спомена за годишни постъпления от порядъка на 1,2 милиарда евро.

Проектозаконът, който ще бъде обсъден днес, ще се отнася и за въвеждане на "регламентиран фалит" на банките. Това ще даде на държавата възможност да разпусне изпаднала в затруднение банка и да поеме контрола над активите й.

Германия е първата държава, която приема такава такса.Берлин призовава за подобни мерки и в другите страни от еврозоната, парите ще бъдат влагани във фонд за кризисно кредитиране

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още