fallback

Европейските банки по-честo ще се подлагат на стрес тестове

Регулаторните органи в ЕС обмислят през какъв интервал да се повтаря тестването на банковия сектор в Европа

14:53 | 24.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските банки ще се подлагат по-често на стрес тестове, за да се укрепи по този начин доверието на инвеститорите в банковата система на Стария континент.

Това е заявил пред Bloomberg европейският комисар за икономическа и валутна политика Оли Рен, като е уточнил, че регулаторните органи в Европейския съюз (ЕС) обмислят през какъв интервал да повтарят тестването на кредитните институции в Европа.

Според Оли Рен стрес тестовете са много важен и полезен инструмент за възвръщането на доверието във финансовата система, както и за гарантиране на прозрачността в банковия сектор. Той допълва още, че чрез тях ще се набавя информация за извършването на солиден и надежден анализ на състоянието му.

Оли Рен планира да обсъди въвеждането на по-чести тестове на банките с 27-те финансови министри от ЕС по време на срещата с тях, която ще се проведе на 7 септември в Брюксел.

Финансовите регулатори в Европа подлагат всяка година на стрес тестове най-големите банки в ЕС. През юли бяха тествани 91 от най-големите европейски банки, на които се падат 65% от банковата индустрия на континента.

От тях седем не издържаха, в това число германският ипотечен кредитор Hypo Real Estate Holding, гръцката Agricultural Bank of Greece и пет спестовни каси в Испания. Тестовете показаха, че те нямат достатъчно капитал, за да избегнат фалит в случай на повторна рецесия и обезценка на държавните ценни книжа.

Резултатите от стрес тестовете бяха публикувани на 23 юли и показаха какви са вложенията на банките в ДЦК. Критиците им обаче бяха недоволни от недостатъчната строгост на приложените сценарии, които показаха, че банките в Европа имат нужда от само 3,5 млрд. евро допълнителен капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още