fallback

Финансовите акции помогнаха за положителна сесия на европейските борси

Възходящото движение бе подкрепено от новините за сливания и придобивания, които сочат за раздвижване в корпоративния свят

19:28 | 23.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции започнаха новата седмица с повишения при липса на особено важни икономически новини. Борсите на Стария континент бележеха относително стабилни покачвания към средата на сесията, но към края й заличиха част от спечеленото на фона на започналата вяла търговия в САЩ.

Възходящото движение отчасти бе поддържано от информациите за сделки за сливания и придобивания, които сочат за раздвижване в корпоративния свят и пренареждане на позициите с цел атакуване на пазарите по време и след излизането от продължилата вече доста дълго време световна икономическа криза.

Паневропейският индекс Stoxx Europe 600 спечели 0,64% и затвори при ниво от 253,76 пункта.

Сред основните индикатори на регионално ниво британският FTSE 100 напредна с 0,76 на сто до 5235 пункта. Френският CAC 40 нарасна с 0,77 на сто до 3553 пункта. В Германия DAX спечели минималните 0,1 на сто до 6011 пункта.

Финансовите позиции напредваха най-силно в понеделник, след като новините за сделки в сектора повишиха настроението на инвеститорите. Акциите на Old Mutual PLC поскъпнаха с 3,06% след съобщение от HSBC Holdings, че преговаря за придобиване на мажоритарен дял в Nedbank Group, която е собственост на застрахователната компания.

От раздвижването спечелиха и други представители на застрахователния сектор, като например книжата на Aviva PLC също скочиха с над 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:47 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още