fallback

Lloyds обяви, че се изтегля от Ирландия

„Липсата на възможности“ за пореден път показва проблемите, пред които е изправен финансовият сектор в страната

09:35 | 23.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Британската банкова група Lloyds Banking Group обяви, че се изтегля от пазара на Ирландия. Като причина за това финансовата институция посочва „извода, че в страната има минимални възможности за растеж“, съобщава Wall Street Journal.

Решението на Lloyds, 41% от капитала на която е собственост на британското правителство, идва след затварянето на цялата мрежа от банкови клонове в Ирландия. То бе осъществено през юни, когато 44-те клона в страната затвориха врати.

Преди финансовата криза Lloyds е успяла да постигне значителни печалби от сектора на недвижимите имоти и бума в кредитирането, но в момента ситуацията в страната е доста по-различна.

Заради кризата водещите банки в Ирландия са изправени пред огромни загуби, а три от най-големите финансови институции бяха национализирани. Заради национализацията инвеститорите се опасяват, че държавата ще трябва да налее още от парите на данъкоплатците в банковия сектор, което пък се отразява негативно на доверието в стабилността на Ирландия.

През последните месеци спекулациите за колапс на финансовата система периодично набират сила, което се отразява в силен ръст в рисковата премия на Ирландия.

По-рано този месец от Lloyds съобщиха, че през първите шест месеца на годината банката е изгубила 2,2 млрд. долара заради лоши кредити на пазара в Ирландия. През последните 12 месеца пък загубите са около 3,5 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още