fallback

Германия повиши очакванията си за икономическия ръст тази година

След рекордното второ тримесечие централната банка вече очаква растеж от около 3% за 2010 година

13:49 | 19.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Германия увеличи значително прогнозата си за икономическия ръст на страната през 2010 година. Това дойде след данните за рекордно увеличение на БВП през второто тримесечие на годината.

Новата прогноза е, че икономиката на Германия ще нарасне с около 3 на сто тази година, което е доста над предишната прогноза за увеличение с 1,9 на сто, съобщава Bloomberg.

“Темпът на растеж ще се нормализира след извънредното нарастване на икономиката през второто тримесечие на годината. Като цяло обаче, фундаменталната икономическа ситуация в Германия в момента е доста благоприятна“, посочват от институцията.

През второто тримесечие на годината икономиката на Германия нарасна с 2,2 на сто, което е най-бързият темп в новата история на страната. През 2009 година пък немската икономика се сви с 4,7 на сто заради глобалната икономическа криза.

„Икономическият възход вероятно ще продължи и през втората половина на годината“, се казва в съобщението на банката. Освен това се очаква и увеличение на инфлацията, която през юли бе на ниво 1,2 на сто на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:24 | 28.08.22 г.
fallback