fallback

Европейските акции възстановиха част от вчерашните загуби

Ръстът бе ограничен от неочакваното увеличение на новите молби за помощи при безработица в САЩ

19:22 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции се повишиха в днешната сесия, възстановявайки част от загубите в предходната, предава Ройтерс.

Индексът на водещите компании на Стария континент FTSEurofirst 300 се повиши с 0,3% до 1 044 пункта, след като в предната сесия загуби 2% до триседмично дъно.

Британският FTSE 100 се покачи с 0,4% до 5 266 пункта, германският DAX се понижи с 0,3% до 6 135 пункта, а френският CAC 40 отстъпи с 0,2% до 3 621 пункта.

Повишенията бяха ограничени отчасти заради неочакваното увеличение на броя на новите молби за помощи при безработица в САЩ.

През изминалата седмица те са се повишили с 2 хил. до 484 хил., като това е най-високото им ниво от февруари насам. Анализаторите очакваха понижение до 465 хил.

Броят на лицата, които получават помощи поне две седмици, е намалял до 4,45 млн. спрямо 4,57 млн. за предишната седмица. Икономистите очакваха увеличение до 4,60 млн. души.

Цикличните акции, каквито са финансовите например, пострадаха от намалелия апетит към рискови активи.

Според анализатори, фондовият пазар ще остане нестабилен през настоящия месец, в който много хора са извън търговията.

”Пазарът е относително тънък в момента. Сезонът е отпускарски, така че не е трудно цените да се променят значително”, споделя Иън Ричардс, стратег в RBS.

„Щом хората осъзнаят, че слабото възстановяване е все пак възстановяване, тогава и перспективите пред фондовия пазар ще се подобрят. Мисля, че ще има напредък през идните месеци”, смята той.

На макроикономическия фронт данните от еврозоната показаха лек спад на индустриалното производство през юни, което не оправда очакванията на икономистите.

”Сега пазарите са нервни и анализаторите ще следят за някакви данни, които да дадат представа за това накъде върви икономиката. Тъй като последните данни са сравнително мрачни, настроенията са песимистични”, заявява Уил Хедън, трейдър в IG Index.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:42 | 04.09.22 г.
fallback