fallback

Лошата репутация на Русия носи добри печалби

Ключът към добрите инвестиции в Русия се крие в търпението и познаването на местните нрави, коментират анализатори

08:05 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Руската репутация на опасна за инвеститорите страна всъщност дава на авантюристично настроени чужденци, които са достатъчно смели да вложат парите си там, несъмнено предимство. Такова е мнението на Йохан Вермът, инвестиционен директор на Wermuth Asset Management, цитиран от CNBC.

Неотдавнашното решение на Москва да забрани износа на на пшеница след най-тежката топлинна вълна в историята на страната отново разпали спора дали Русия може да бъде считана за инвестиционна дестинация. Кремъл беше критикуван за това, че взима спорни решения, без да се съобразява с чуждестранните инвеститори.

„Можете да правите повече пари в Русия заради съмнителната й репутация и лошия PR“, казва Вермът. „Ние направихме 200% печалба за 12 месеца инвестиции в руски фирми - международни компании, опериращи в Русия“, допълва той.

„Руската забрана върху износа на пшеница беше приета от някои анализатори като илюстрация на проблема за непредсказуемите решения на правителството“, казва Кристофър Гренвил, изпълнителен директор на консултантската компания Trusted Sources.

„Аз обаче не мога да се съглася с това. Мисля, че е добре да си спомним, как Съветският съюз трябваше да внася тонове пшеница, докато днес Русия е основен износител на зърно и е фактор на световните пазари – завой на 180 градуса, който рефлектира дълбоката трансформация на страната“, казва Гренвил.

Все пак опасенията за Русия след годините управление на Владимир Путин и избрания лично от него негов наследник Дмитрий Медведев остават, пише CNBC.

След национализацията на Юкос и вкарването в затвора на нейния изпълнителен директор, репутацията на Русия в очите на чуждестранните инвеститори рязко се влоши. Впоследствие BP и Shell прекратиха договори с местни партньори.

Не е забравен и случаят с Бил Броудър и неговия инвестиционен фонд Hermitage Capital, който направи състояние, инвестирайки в руски компании, преди да изпадне в немилост пред властите и да бъде изхвърлен от страната, а неговият адвокат и близък приятел да умре в руски затвор.

Според Броудър компанията му е била атакувана от престъпници, а Русия е страна, управлявана от престъпници. Кремъл отхвърля обвиненията на Броудър, но според много инвеститори там където има пушек, има и огън.

Все пак Русия ще е история с щастлив край за инвеститорите през следващото десетилетие, тъй като нейните ресурси ще насърчават растежа в Китай и Индия, казва Вермът, който отхвърли страховете от намеса на държавата в бизнеса.

„Нещата се променят в Русия“, казва той. „Преди три години разговаряхме за това как Русия може да се превърне във финансов център, а събеседниците ми се усмихваха, защото човек дори не можеше да си извади виза“, допълва Вермът.

„Сега Кремъл се опитва да се отвори към бизнеса. Русия се опитва да създаде своя собствена Силициева долина, което е знак, че се опитва да диверсифицира икономиката си, а не да разчита единствено на ресурсите си“, коментира той.

Гренвил е съгласен, че дългосрочната перспектива за Русия е положителна. „Според нас в дългосрочен план Китай, и особено Индия, ще се превърнат в основни вносители на храни, а Русия наред с други износители, особено Бразилия, ще спечелят от това. Инвеститорите трябва да търсят възможности за инвестиране в руското земеделие“, казва той.

С инвестиции в Русия, Prosperity Capital Management е постигнала възвращаемост от 3000% за последните 10 години. „Ключът към добрите инвестиции се крие в търпението и познаването на местните нрави“, казва Лиам Халигън, главен икономист на Prosperity Capital.

„Вие не летите до Москва в сряда, надявайки се в петък да сте обратно в Лондон или Ню Йорк с подписан договор“, предупреждава той, визирайки нравите при воденето на преговори с руски партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:02 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още