fallback

Трише: Европейската икономика укрепва по-бързо от очакваното

Президентът на ЕЦБ отказа да коментира защо лихвените проценти, срещу които банките в еврозоната се кредитират, стигнаха най-високото си ниво за последната година

17:17 | 05.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на еврозоната укрепва по-бързо от очакваното, а заедно с нея се нормализират и паричните пазари, след като притесненията около дълговата криза в Гърция утихнаха през последните седмици.

Това заяви по време на днешната пресконференция на Европейската централна банка нейният президент Жан-Клод Трише, малко след като централната банка остави лихвения процент в еврозоната без промяна за 16-ти пореден месец на рекордно ниското му ниво от 1%, предаде Wall Street Journal.

Неговото изказване се базира на наличните икономически данни за третото тримесечие, които засега се оказват по-добри от очакваното. Президентът на ЕЦБ отбеляза още, че паричните пазари за започнали да функционират малко по-добре след сътресенията, които преживяха през май и юни.

Миналата седмица стана ясно, че банковото кредитиране на потребителите и бизнеса в 16-те страни от еврозоната е ускорило темпото си на растеж през юни, а паричното предлагане е отбелязало първия си ръст на годишна база за последните четири месеца.

Навлизането на отпуснатата от ЕЦБ на търговските банки ликвидност в реалната икономика е сред най-големите проблеми на централната банка, които възпрепятстват възстановяването на икономиката.

При тези обстоятелства Жан-Клод Трише смята, че сегашните лихвени нива в еврозоната си остават най-подходящите за нейното възстановяване, което загатва, че ЕЦБ не възнамерява да затегне паричната си политика скоро.

Укрепването на европейската икономика и подобряването на условията на финансовите пазари загатват, че ЕЦБ ще трябва да уточни скоро по какъв начин ще изтегли средствата, които предостави като заем на банките, без обаче да стресне предпазливите все още инвеститори.

Трише отказва да коментира по време на днешната пресконференция във Франкфурт обаче плановете на ЕЦБ за това как ще затегне своята парична политика.

Той изрази притеснение, че икономиката на еврозоната се съвзема, но възстановяването е неравномерно и е съпроводено с голяма несигурност при сегашните обстоятелства.

Президентът на ЕЦБ отказа да коментира защо лихвените проценти, срещу които банките в еврозоната се кредитират за срок от три месеца, са се покачили до най-високото си ниво за последната година днес.

Курсът на еврото остава почти без промяна след забележките на Трише и към 17:15 ч. българско време единната валута се разменя срещу 1,3168 долара. Във вторник еврото отбеляза най-високата си стойност срещу долара за последните три месеца от 1,3261 долара за евро, като от началото на юни то е скочило с около 10%, отразявайки увереността на инвеститорите, че най-трудният етап от дълговата криза е отминал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още